Skidstavar av bambu — bäst i test enligt CNN

Skidstavarna som CNN testat och som står i solen framför granar.

Den internationella nyhetskanalen CNN testade nyligen skidstavar. Det finns många stavar att välja bland på marknaden, så hur vet du vilka som är bäst? Jag vet förstås, och CNN vet, och nu vet du också: skidstavar av bambu är bäst. CNN:s kortfattade motivering till topplaceringen är ”tack vare ett bekvämt och greppvänligt handtag och precis lagom flex för att överträffa alla andra stavar vi testade”.

CNN testade åtta par stavar och, för tydlighetens skull, mina stavar testades inte. Men mina Rimforsstavar delar däremot många likheter med testvinnaren Grass Sticks. Vi använder likadana handtag, trugor och karbidspetsar från samma tillverkare i Slovenien (Tehnomat). Och vi köper vår bambu enligt samma specifikationer från samma odlare/exportör i Indien (Calcutta bambu). Vi erbjuder även båda turstavar, om än inte teleskopiska.

Customgjorda vs custom på riktigt

CNN lyfter också fram att du kan få vinnarstavarna efter dina egna preferenser. Du kan välja färg på handtag och trugor, välja handrem eller ej, och även uppgradera den till en specialtryckt version. Mina stavar erbjuder fler anpassningsmöjligheter än så. Viktigast enligt mig är skräddarsydd längd. Även om grunden är densamma för Grass Sticks och Rimforsstavar, så kan du skräddarsy dina Rimforsstavar mycket mer. Här är de viktigaste fördelarna med mina individuellt anpassade skidstavar:

Miljövänliga och klimatsmarta skidstavar

Ytterligare en sak jag blir glad över att läsa i testet är att CNN väger in miljö- och klimataspekter. Bambu har de senaste decennierna blivit ett allt populäre material i allt från skärbrädor till strumpor. Bambu är ju så klart förnybart i sig självt, och behöver bara sol, regn och jord för sin egen ”tillverkning”. Eller som de skriver i artikeln: ”den [bambun] regenererar sig själv genom att växa otroligt snabbt, vilket gör den till ett miljömässigt ansvarsfullt val.” Vi som älskar snö och skidåkning borde verkligen göra allt för att för att bevara förutsättningarna för att kunna fortsätta åka skidor.

Jag vill tillägga att jag inte är ensam att erbjuda allt detta. Mina bambubröder på Kustomaid, Laughing Stocks, Bumbear och Borga erbjuder också liknande stavar, plus några copycats och andra som bygger sina Calcuttapinnar med Tehnomats tillbehör. Jag gillar det faktum att nya bambustavstillverkare dyker upp varje år. Ju fler desto bättre, för både klimat och miljö. Det tycker även Kung Vinter.

Läs hela recensionen av skidstavarna här: CNN: The best ski poles in 2024, tried and tested

Vill du veta mer om var de olika stavdelarna kommer från? Läs då här:

/Fabian Rimfors

Leo Rimfors åker offpist i lössnön med sina nya Rimforsstavar i Fursetskogen i norska Stranda.
Äldste sonen bombar ner genom Fursetskogen i Stranda. Där fick hans nya stavar fäktas med en och annan fjällbjörk.
Leo Rimfors åker offpist i lössnön med sina nya Rimforsstavar i Fursetskogen i norska Stranda.
Bästa sättet att testa stavar är att åka med dem i tuff terräng, som en björkskog.
Leo Rimfors åker offpist så att lössnön ryker i Fursetskogen i norska Stranda.
Dä ä bar å åk!
Leo Rimfors på topptur med 1420 meter höga toppen Blæja i bakgrunden.
Både jag och andra bambustavstillverkare erbjuder topptursstavar med förlängt grepp.
Skidstav av mörk bambu med gravyr på Manchester Uniteds red devil.
Äldste sonen gillar Manchester United, och vill så klart ha the red devil på sina stavar.
Neongula skidstavar av bambu med förlängt grepp av barkgarvat renskinn, framför skylt i Riksgränsen för svarta offpistnedfarten Rimfors.
Mina egna stavar med barkgarvat renskinn som funkar fint för toppturer.
Två par topptursstavar, ett med turkosa trugor och ett med cerise, i stil med Les Bâtons d'Alain fast av bambu, med 20 cm korkgrepp och därunder 25 cm förlängt grepp av barkgarvat renskinn.
Topptursstavar i stil med Les Bâtons d’Alain fast av bambu, med 20 cm korkgrepp och därunder 25 cm förlängt grepp av barkgarvat renskinn.