Gör det själv-guide: förlänga skidstavar

Skidstavar av bambu med blå handtag och trugor som står lutade mot en snickarbänk.

Att förkorta stavar är inga konstigheter. Att förlänga dem är desto knepigare, men trots allt finns det ibland ett behov av längre stavar. Barn växer, eller kanske börjar du själv föredra lite längre stavar. För min egen del, som far till tre barn, är det en ständig kamp att hålla skidor, stavar och annan utrustning i fas med barnens tillväxt.

Med bambustavar kan du visserligen enkelt byta bambupinnen, och vips har du en längre skidstav. Fast behöver du bara några centimeter längre stavar är det enklare att bara förlänga den befintliga bambupinnen. Här visar jag steg för steg, både med bilder och med film, hur du kan förlänga ett par bambustavar max fem centimeter.

En förutsättning för att kunna förlänga är att handtaget döljer skarven. Tänk på att denna skarv blir den svaga punkten! Därför rekommenderar jag att förlängningen är max hälften av djupet på hålet inuti handtaget.

Blå skidstavar av bambu tillsammans med verktyg som behövs för att förlänga dem: måttstock, skjutmått, fintandad såg, borr, borrmaskin, trälim, stjärnmejsel, kastrull och bambubit.
Här är verktygen du behöver för att förlänga ett par bambuskidstavar.

Material och verktyg

 • Skruvmejsel (PZ2 för Rimforsstavar)
 • Kastrull med hett vatten
 • Skjutmått
 • Måttstock
 • Fintandad såg
 • Bambustump med samma diameter som staven
 • Tejp (stark)
 • Snickarbänk eller skruvstäd
 • Borrmaskin + borr som matchar rundstav
 • Rundstav som matchar borr
 • Trälim
 • Såpa

Förlänga skidstavar steg för steg

Tid som behövs: 1 timme

Arbetsmoment steg för steg

 1. Ta av handrem

  Skruva loss skruven längst upp på handtaget och ta av handremmen. På Rimforsstavar sitter stjärnskruv med kullerförsänkt PZ2-huvud.Skruvar loss skruv på blått handtag på skidstav.

 2. Koka upp vatten

  Koka upp vatten i en kastrull. Hela handtaget ska kunna få plats i vattnet.Blått handtag som värms i hett vatten i en kastrull.

 3. Dra av handtag

  Doppa handtaget i det heta vattnet. Det brukar räcka med 10–15 sekunder för att bli tillräckligt varmt. Dra och lirka sedan av handtaget. Oftast är handtag endast pressade på skidstavar, men ibland limmas dem. Oavsett är det enklast att värma handtagen först.Drar av blått handtag från bambuskidstav.

 4. Hitta lämplig förlängning

  Mät diametern längst upp på skidstaven. Hitta sedan en stump bambu med samma ytterdiameter.Mäter diametern längst upp på staven med ett skjutmått och matchar med en bit bambu med samma diameter.

 5. Såga till förlängning

  Mät upp den längd du vill förlänga med (max 5 cm) på bambustumpen och kapa med en fintandad såg.Sågar av bambupinne med fintandad såg på snickarbänk.

 6. Tejpa fast förlängning

  Tejpa fast bambustumpen ordentligt längst ut på din skidstav. Använd silvertejp eller annan stark tejp.Bambupinne med förlängningsbit fastejpad med silvertejp.

 7. Spänn fast bambun

  Spänn fast skidstaven med stumpen i en snickarbänk eller skruvstäd. Både staven och stumpen behöver sitta fast ordentligt.Tejpad bambu fastspänd i en snickarbänk.

 8. Borra ett nytt centrumhål

  Hålet måste matcha den rundstav eller träplugg du ska använda. Diametern behöver vara minst en tredjedel av bambuns ytterdiameter, men aldrig mer än hälften. Borra hålet genom hela stumpen plus ytterligare lika djupt som själva förlängningen. Förlänger du 5 cm borrar du alltså 10 cm djupt.Bambu fastspänt i snickarbänk medan ett nytt centrumhål borras.

 9. Spetsa rundstav

  Spetsa eller fasa av kanterna en aning på rundstaven. Detta för att inte pressa bort limmet.Rundstav med fasad kant i änden och kniv på snickarbänken under.

 10. Limma fast rundstav

  Spruta ner trälim i hålet på bambustaven och knacka ner rundstaven. Observera att rundstaven behöver sticka upp med samma längd som förlängningen. Skruven till handremmen behöver kunna få fäste.Bambupinne med rundstav limmat i centrumhålet.

 11. Limma fast förlängning

  Ta på mer trälim på både rundstaven och i den blivande skarven. Pressa på bambustumpen på rundstaven. Håll limningen i press i minst tio minuter.Limmar fast bambustump på pluggad bambupinne.

 12. Fasa kanter på bambun

  När limmet torkat fasar du av kanterna längst upp på den förlängda staven, antingen med kniv eller med slipning.Bambu med avfasad kant och kniv på snickarbänken under.

 13. Pressa på handtag

  Droppa lite såpa i handtagen och pressa på dem.Pressar på ett blått handtag på en skidstav.

 14. Skruva på handrem

  Skruva slutligen på handremmarna igen.Skruvar fast beige handrem på blå skidstav av bambu.

 15. Voilà!

  Nu har du ett par längre stavar.Blå bamsbustavar som förlängts med fem centimeter och som ligger på ett betonggolv.

Om stavarna i mitt exempel

För dig som undrar varför jag använt blå non-slip-krympslang på stavarna ovan, så är det för att dölja gravyren under, eftersom min yngste son vill ha ny egen grafik och inte storasysters gamla. Krympslangen blir också lite extra grepp som kan vara bra att ha ibland, som när du toppturar. Jag använde Ø25 mm halkfri krympslang. Vill du veta mer om att förlänga greppytan kan du kolla här.

Just dessa stavar har använts av mina två yngsta barn, först av min dotter och nu av min yngste son. Från början var de 95 cm långa och nu är de 100 cm jämt. Detta par kan inte förlängas fler gånger. Nästa gång får jag i stället byta bambupinne till en längre.

Videoinstruktioner

PS. När jag tillverkar stavar till mina barn sågar jag först av bambupinnen fem centimeter längre än vad stavarna ska bli. Sedan gör jag en ny markering och sågar av fem centimeter. På så sätt har jag två stumpar redo att användas något år senare vid behov. Då behöver jag heller inte borra något centrumhål, utan behöver bara matcha det befintliga hålet med rätt rundstav. För säkerhets skull märker jag upp stumparna så att jag vet till vilka stavar de hör, och vilket som är upp och ner på dem.

Lycka till!
Fabian