Superbambun är i hamn — mannen bakom bambun berättar

Bambuleverans på släp.

*

Äntligen har den efterlängtade leveransen med superbambun anlänt efter sin långa båtresa från Orienten. Jag har fått vara med längs hela vägen, från skörden uppe i nordöstra Indien till omlastningen i Calcutta på ett skepp med sikte mot Europa, väl värt att vänta på. Ända sedan tanken slog mig att börja tillverka skidstavar av bambu har jag letat efter bästa tänkbara råvaror, och till slut har jag hittat helt rätt.

I vintras fick jag några provbitar av Calcuttabambu (Dendrocalamus strictus) och gjorde ett första stavpar. Skidstavarna är klockrena – ännu tåligare än de jag tidigare gjort av Tonkinbambu (Pseudosasa amabilis). De nya bambupinnarna är dessutom mer avsmalnade och liknar därför traditionella stavar till formen. Tillsammans med några kollegor i bambustavsbranschen bestämde vi oss för att direktimportera från källan och dela på en leverans.

Det har nu gått snart ett år sedan jag först fick kontakt med Dipankar i Calcutta. Hans företag DS Export International säljer olika sorters bambu via calcuttabamboopole.com, bland annat till stavtillverkare i USA. Den höga kvaliteten är slående. Måtten är idealiska och det ser ut som att varenda bambupinne kommer att bli en perfekt skidstav. Med Tonkinbambu har fler hamnat direkt i trädgården än i skidbacken eftersom måtten varierar allt för mycket – för tjocka eller för smala.

Men vem är då denne befriare i bambudjungeln? Dipankar har bambu i blodet och har varit i exportbranschen i över två decennier, det senaste uteslutande med bambu. Men varför för just bambu? Och vad ligger bakom den höga kvaliteten?

Dipankar berättar om sin Calcuttabambu

Man vid ett bord.
Dipankar, vd:n och drivkraften och bakom Calcuttabambun.

— Min morbror och moster jobbade båda inom bambubranschen och hade sina egna bambuodlingar i Västbengalen. Jag besökte ofta fälten tillsammans med dem och sakta men säkert började jag intressera mig för denna fantastiska produkt. De var mina förebilder och inspirerade mig att starta eget, och det är jag väldigt tacksam över, berättar Dipankar som driver sitt företag som en stor familj.

— Sedan dess har jag jobbat dag och natt med att lära mig allt om bambu för att förbättra kvaliteten och träna upp min personal så att vi kan möta marknadens krav. Jag lär mig fortfarande för att kunna leverera bästa tänkbara produkter till mina kunder.

De första bambuprodukterna Dipankar sålde var fiskeredskap. Året var 2010 och det handlade framför allt om fiskespön. Till vintern 2013—2014 kom den första beställningen av bambupinnar som skulle bli skidstavar. Den kom från USA ett halvt jordklot bort.

Bambu från skogslandskapet i nordost

— Vår bambu växer uppe i vår odling bland skogarna i nordöstra Indien. Där uppe är klimatet, jordenmånen och temperaturen idealisk för att få högsta möjliga kvalitet på Dendrocalamus strictus och de andra två sorterna vi arbetar med, förklarar Dipankar.

Dryga dussinet personer jobbar i bambuodlingen. Där sköter de skörd och sortering, och behandlar bambun för att möta de specifika kraven på spikraka stavar med exakta mått. Det tar cirka ett och ett halvt till två år för Calcuttabambun som ska bli skidstav att växa till sig för att blir redo för skörd.

……………………………………………….

De är alla utbildade och skickliga hantverkare som kontrollerar varenda bambupinne individuellt.”

……………………………………………….

— Personalen är en viktig del i min affärsfamilj där kvalitet och hängivenhet är våra främsta ledord, påpekar Dipankar. De är alla utbildade och skickliga hantverkare som kontrollerar varenda bambupinne individuellt. Min personal är nyckeln till att nå vår höga standard.

— Denna variant av bambu produceras inte i bulk. Dessutom gör vi skördeuppehåll under fyra månader om året, från juni till mitten av september, under monsunperioden. Årligen producerar vi runt 35 000 till 50 000 bambukäppar av högsta kvalitet. Av dessa exporterar vi mellan 60 och 70 procent till stavtillverkare. Resten blir fiskeredskap, spön, och skaft till diverse långa redskap.

Kärt barn har många namn

”Calcuttabambu” är bara ett av smeknamnen Dendrocalamus strictus har fått genom åren. Andra namn är ”järnbambu”, ”massivbambu” och ”hanbambu”, alla myntade av försäljare i syfte att beskriva egenskaperna. Men precis som för Tonkinbambu från Tonkinbukten blev det exportplatsen som gjorde störst avtryck.

— Under den brittiska perioden i Indien exporterades fiskeutrustning gjord av denna bambu från hamnen i Calcutta till andra kontinenter, främst till Amerika. Därav smeknamnet Calcuttabambu, konstaterar Dipankar och ser fram emot att utveckla sin verksamhet med hjälp av feedback från sina kunder.

* * *

Nu är en tredjedel av leveransen på väg vidare till Bumbear Poles i Bulgarien och snart ska ytterligare en tredjedel upp till Jocke och Pancho i Borgafjäll. Från min egen tredjedel har jag redan tillverkat ett par och kan konstatera: bättre råvara är nog omöjligt att hitta.

P.S. Att dessutom få vara med från ax till limpa — från skörd till skidåkning — är sann transparens och guld värt!

/Fabian Rimfors

De skickliga hantverkarna som sköter skörd, sortering och behandling för att uppnå den höga kvaliteten på bambun.
De skickliga hantverkarna som sköter skörd, sortering och behandling för att uppnå den höga kvaliteten på bambun.
Skickliga hantverkare kontrollerar varenda bambupinne individuellt flera gånger och ser till att bambun är spikrak och kapas vid rätt diameter och längd. Här skärs ledknutarna ner och eventuella sidoskott av.
Hantverkarna kontrollerar varenda bambupinne individuellt flera gånger och ser till att bambun är spikrak och kapas vid rätt diameter och längd. Här skärs ledknutarna ner och eventuella sidoskott av.
Mina första skidstavar av Calcuttabambu åt en kund.
Mina första skidstavar av Calcuttabambu åt en kund.
Skidstavar av Calcuttabambu (Dendrocalamus strictus) påminner om traditionella stavar i hur de avsmalnar från handtaget ner till trugan.
Skidstavar av Calcuttabambu (Dendrocalamus strictus) påminner om traditionella stavar i hur de avsmalnar från handtaget ner till trugan.
Skidstavar av Calcuttabambu med förlängt grepp av barkgarvat renskinn.
Skidstavar av Calcuttabambu med förlängt grepp av barkgarvat renskinn – kan vara praktiskt på topptur.