Handtag, trugor, spetsar … Tehnomat har alla stavdelar!

Handtag och trugor i blandade färger, för skidstavar.

Folk frågar ibland varför jag presenterar mina leverantörer, varför jag delar mina knep och tricks, och varför jag avslöjar mina innovationer som offentlig egendom i stället för att skydda dem med patent. Varför? Svaret är enkelt: för att höja generella standarden på bambuskidstavar! Om fler tillverkare använder den överlägsna Calcuttabambun, Tehnomats premiumprylar, min skruvbara stavhylsa, och så vidare, så kommer den övergripande kvaliteten på skidstavar av bambu att bli högre. Den stora vinnaren är inte bara bambustavsbranschen, utan också vårt klimat och vår miljö. För att lösa klimatkrisen och värna våra vintrar behöver vi samarbete, inte protektionism.

Jag har berättat om vem som odlar min bambu och vilka som tillverkar min egendesignade stavhylsa. Nu är det dags att presentera ytterligare en viktig leverantör, tillverkaren som gör mina handtag och trugor. Tehnomat (uttalas ”Tecknomatt”) dominerar tillbehörsbranschen för skidstavar. I dag levererar de handtag, trugor, stavhylsor, handremmar och spetsar till närmare 75 procent av alla som tillverkar bambustavar. Så, utan Tehnomat skulle bambustavbranschen se väldigt annorlunda ut.

Tehnomat — världens ledande stavtillbehörstillverkare

Tehnomat grundades 1991 av Uroš Česnik. Innan dess hade hans far samma verksamhet, men i mycket mindre skala. Tehnomat är fortfarande ett familjeföretag, men det har vuxit och huserar nu i en 2 400 kvadratmeter stor fabrik i den pittoreska bergsstaden Kranj, i nordvästra Slovenien. År 2009 tog Tehnomat över försäljningsprogrammet för stavtillbehör från det tyska företaget Kunzmann. Men Tehnomat säljer inte bara delar. De säljer även sina egna stavar och har gjort så sedan mitten av 1990-talet.

Företaget sysselsätter 13 personer och är organiserat i tre avdelningar. En för sprutgjutning som producerar olika plastprodukter. En annan för verktygstillverkning, som designar och tillverkar formarna för varje produkt. Och en tredje avdelning för Tehnomats eget varumärke, som producerar deras egen serie av färdiga stavar och produkter.

Tehnomat tillverkar också delar åt etablerade stora varumärken, och inte bara skidstavar. Det handlar om delar till allt från vandringsstavar och teleskopstavar till längdskidstavar och rullskidstavar. Har du din egen design och har råd med en egen gjutform, då kan Tehnomat tillverka just din egen unika stavprodukt!

De mest populära handtagen och trugorna

Bland mina egna kunder är det mest populära handtaget ett turhandtag tillverkat av 50/50 kork och termoplastisk elastomer (TPE-SEBS, ett syntetiskt gummi). Detta handtag, FK1522/K, är också det mest populära handtaget bland Tehnomats kunder. ”Korkhandtaget” är tio gram lättare än de renodlade syntetiska gummihandtagen. Men för oss som tillverkar bambustavar är kork faktiskt en utmaning. Vi måste vara mycket noggranna med korkhandtagen, eftersom kork inte är lika starkt som syntetiskt gummi. Diametern på bambun och handtaget måste matcha perfekt, annars kan korkhandtaget spricka.

Bland trugorna har vi en odiskutabel vinnare: den gängade pudertrugan FK1026/G. Den är 100 millimeter i diameter och finns i alla regnbågens färger och lite till, som du kan se på min webbplats. Pudertrugan tillverkas av modifierad lågdensitetspolyeten, PE-LD. Den är mycket pålitlig och förblir flexibel ner till minus 30 grader.

FK1026/G är en avtagbar truga som du kan skruva av och på och byta ut mot mindre trugor för piståkning, eller mot ännu större trugor för turåkning. För att göra det behöver du Tehnomats matchande stavhylsor i plast. Detta är också den mest populära trugan bland mina egna kunder. Men eftersom jag har utvecklat mina egna stavhylsor i aluminium kan du inte skruva av trugorna på mina stavar. Med min design måste du knacka av trugorna, precis som med vanliga skidstavar. I gengäld sitter mina stavhylsor fast som berget.

Tehnomats populära korkhandtag FK1522/K, samt de biobaserade handtagen av vitt återvunnet papper och svart återvunnet läder.
Tehnomats populära korkhandtag FK1522/K, samt de biobaserade handtagen av vitt återvunnet papper och svart återvunnet läder.

Bio-baserade handtag

För tre år sedan skickade Tehnomat några bio-baserade handtag till mig. De var alla prototyper tillverkade av tre olika återvunna material, blandade med bioplast. Till mig själv byggde jag ett par stavar med röda handtag av hampa och bioplast. Nyligen sålde jag ett par stavar med lila handtag av återvunnet papper och bioplast. Denna version fanns också i vitt. Det tredje bio-baserade handtaget är gjort av återvunnet svart läder och bioplast. Det har till och med kvar en svag doft av läder.

Tyvärr var tillgången till granulat med återvunnet papper, läder och hampa begränsat och går inte längre att få tag på. Därför är de bio-baserade handtagen jag har kvar de sista du kan få tag på. Det var ett forskningsprojekt för att bevisa att man kan använda återvunna material i plastprodukter.

Uroš har ständigt ögonen öppna för eventuella nya underleverantörer, och han deltar regelbundet i mässor och seminarier om plastinjektion och teknikutveckling. Men hittills har han inte hittat några. Under tiden strävar Tehnomat efter att återvinna så mycket av materialen som möjligt, inklusive förpackningar, avfallsmaterial och vattnet som kyler ner maskinerna. Detta vatten används faktiskt sedan för att värma upp byggnaden.

Ny pudertruga inför stundande vintern

När du köper Rimforsstavar kan du välja trugor med 80, 90, 100 eller 120 mm i diameter. Men om du köper direkt från Tehnomat kan du välja vilket intervall som helst från 30 upp till 120 mm. Nästan. 110 mm har saknats. Men inte längre. I år har de designat en ny pudertruga med en diameter på just 110 mm (FK1027). Den nya trugan kommer att presenteras officiellt på ISPO-mässan i München i slutet av november. Om du inte kan hålla dig till dess, så kan du se hur den ser ut i Tehnomats nya katalog, sida 6, på samma sida som min äldste son poserar med sina första bambustavar.

/Fabian Rimfors

En CNC-maskin gör gjutformen för pudertrugorna som är 100 mm i diameter (FK1026).
En CNC-maskin gör gjutformen för pudertrugorna som är 100 mm i diameter (FK1026).
Techomats populäraste truga, FK1026/G, här i grönt, lila, rosa, orange och blått.
Tehnomats populäraste truga, FK1026/G, kan fås i alla regnbågens färger och lite till.
Maskinen som gjuter mina handtag (FK1522/E), här laddad med blå pellets.
Maskinen som gjuter mina handtag (FK1522/E), här laddad med blå pellets.
Nygjutna blå handtag (FK1522/E) kommer ut ur maskinen.
Nygjutna blå handtag (FK1522/E) kommer ut ur maskinen.
Tehnomats fabrik i Kranj, Slovenien.
Tehnomats fabrik i Kranj, Slovenien.