Skidhistoria och brandade bambustavar i Riksgränsen

Fabian Rimfors neongula bambustavar och Salomon QST Blank på Nordalsfjället i Riksgränsen.

Riksgränsen. Få platser har samma mytiska dragningskraft på skidåkare som Riksgränsen, eller ”Gränsen” som frälsta säger. Här, på dessa förtrollande fjäll långt norr om polcirkeln, faller mer snö än någon annanstans i landet. Här finns storbergsåkning i litet och lättillgängligt format. Här kan du åka skidor i midnattssol fram till midsommar, vänstersväng in i Norge och högersväng tillbaka till Sverige.

Variationen i terrängen är enastående. Det är bara att peka skidorna i den riktning du vill åka och dra i väg. Vinddrivor, klippor och krumbukter gör varje åk unikt och förvandlar Riksgränsfjället till en gigantisk lekplats för folk med skidor och snowboard under fötterna. Och här finns inte bara ett, utan flera sagolika fjäll alldeles runt knuten. Det är inte konstigt att just Riksgränsen brukar prenumerera på titeln som ”Sveriges bästa offpistberg”.

Åre får ursäkta — svenska utförsåkningens vagga ligger i Storlien, Östersund och Riksgränsen. Storlien var visserligen flaggskeppet när Skidfrämjandet började propagera för utförsåkning, men Riksgränsen var ”kronjuvelen”, som min gammelmorfar, skidpionjären Olle Rimfors, brukade säga. I Åre åkte turisterna kälke och spelade curling.1 I Riksgränsen åkte man slalom och gick på tur.

Skiss över bansättningen till Sveriges första slalomtävling i Riksgränsen 21 maj 1934. Längd 400 m och fallhöjd 125 m.
Bansättningen till Sveriges första riktiga slalomtävling, i Riksgränsen 21 maj 1934. Banan var 400 meter lång och 125 fallhöjdsmeter. Tävlingen var öppen för allmänheten och för första gången tillämpades FIS regler. Tävlingen hade fått licens av Svenska skidförbundet, mycket tack vare att Skidfrämjandets ordförande Ivar Holmquist per automatik var vice ordförande i förbundet.

Sveriges första tävling i alpint — i slalom och störtlopp i Riksgränsen

Annandag påsk 1929 stakade man under morgonövningar ut Sveriges första ”slalombana” i Riksgränsen.2 Någon regelrätt slalomtävling var det visserligen knappast tal om. Det var det däremot under pingsthelgen fem år senare. Ivar Holmquist hade beslutat att arrangera Sveriges första tävling i alpint i Riksgränsen, internationell dessutom och öppen för allmänheten. Han var då överste och brigadchef vid Norra arméfördelningen, men även ordförande i Skidfrämjandet och president i Internationella skidförbundet, FIS.

Tävlingen i Gränsen var ett led i att popularisera den nya sporten, som bland annat hade kritiserats för att vara ”en sport för gigolos” och ”för mycket nöje och för lite ansträngning”. Annandag pingst 21 maj 1934 är alltså första gången vi på riktigt tävlar i slalom och störtlopp i Sverige.3

Min gammelmorfar och hans kumpan Sigge Bergman hade nyligen varit nere hos Hannes Schneider i St Anton am Arlberg i Österrike och lärt sig den senaste alpina skidtekniken. Det var en banbrytande resa och milstolpe för alpin skidåkning i Sverige som förändrade allt.4 Ivar Holmquist, eller ”Skid-Ivar” som han kallades, var min gammelmorfars chef och gode vän. Han hade sponsrat Olle och Sigge med vars 150 kronor för att bringa hem så mycket kunskap och erfarenhet som möjligt. Under sejouren i Alperna passade de på att representera Sverige på alpina VM i Schweiz. Det var där de fick lära sig FIS regler av mannen som skrev dem, sir Arnold Lunn.

Pingsttävlingen i Riksgränsen hade även fått licens av Svenska skidförbundet, som hade vägrat ha de alpina grenarna på programmet under skid-VM i Sollefteå tidigare samma år. Det var därför slalom och störtlopp hade hållits i St Moritz i Schweiz, fast ändå under svensk flagg.

Ivar Holmquist hade skickat inbjudningar till Norge, både till norska skidförbundet och direkt till skidklubben i Narvik på andra sidan gränsen. Några norrmän dök dock aldrig upp, men bland de 20 deltagarna som tävlingsledaren Sigge Bergman kunde räkna in på morgonen annandag pingst fanns i varje fall en amerikan, så Sveriges första riktiga alpintävling blev trots allt internationell.5

Dagen började med ett störtlopp som startade vid den meteorologiska mätstationen på toppen av Riksgränsfjället och slutade nere vid järnvägen. Banan mätte 1 500 meter och hade en höjdskillnad på 450 meter. Precis som nere i Alperna lät Bergman deltagarna starta med 30 sekunders mellanrum. Ett lätt duggregn gjorde banan vindsnabb för de som vallat rätt, och trots vädret hade tävlingen lockat hundratals nyfikna åskådare från när och fjärran som hejade fram åkarna. Segraren Bertil von Porat gick i mål på tiden 1.55,4 minuter. Föråkaren Sigge Bergman åkte på 1.29,4 minuter. En åkare diskvalificerades för stavridning och rent generellt var intrycket att det var dåligt ställt med deltagarnas skidteknik.

Dagens andra tävlingsmoment var slalom och till det hade Sigge stakat ut en 400 meter lång bana på 125 fallhöjdsmeter. Som föråkare i de båda slalomåken visade han vägen genom att ta sig ner på sammanlagda tiden 1.19,0. En tid som ingen annan var i närheten av denna gång heller, vilket underströk Arlbergteknikens överlägsenhet som Olle och Sigge lärt sig nere i Alperna. Slalomen vanns knappt av Åke Morell från Kiruna på tiden 1.41,6 minuter, men tävlingens stora segrare blev Bertil von Porat från Stockholm som kammade hem kombinationssegern.

Inspelning av filmen Igloo, Riksgränsen i april 1935. Olle Rimfors avslutar en tagning med en stoppsladd mitt framför näsan på fotograf Åke Dahlqvist.
Inspelning av filmen Igloo i Riksgränsen i april 1935. Olle Rimfors avslutar en tagning med en stoppsladd mitt framför näsan på fotograf Åke Dahlqvist, som precis som Olle var född i Viby socken i Närke. Senare samma år filmar Dahlquist sin första långfilm, Munkbrogreven, där även blivande Hollywoodstjärnan Ingrid Bergman gör sin långfilmsdebut.
Skidfrämjandets registerbok över vilka som tagit Störtloppsmärket i Riksgränsen. Nr 21, Olle Rimfors, noterades för den snabbaste, 1m 30 s från toppen av Riksgränsfjället och ner till hotellet.
Skidfrämjandets registerbok över vilka som tagit Störtloppsmärket i Riksgränsen. Påsken 1935 och veckorna därefter var egentligen min gammelmorfar Olle Rimfors upptagen med att spela in filmen Igloo, men den 28 april hade han tid att ta Störtloppsmärket, och noterades på tiden 1 minut och 30 sekunder från toppen av fjället och ner till hotellet (nr 21). Eftersom hotellet var fullbelagt bodde han och resten av filmteamet i den meteorologiska mätstationen högst upp på toppen. Bläddra i boken här!

Störtloppsmärket

En av mina favoriter på Hotell Riksgränsen efter att liftarna stängt är minimuseet Nurki uppe vid biblioteket. Där inne finns ett register i bokform över Riksgränsens störtloppsmärke, som instiftades påsken 1935 för att ytterligare stimulera intresset för utförsåkning bland vinterparadisets snödyrkare. Vill du mäta dina krafter mot fartkanonerna från förr? Sträckan är densamma som under störtloppstävlingen 1934; start från Riksgränsfjällets topp och mål en och en halv kilometer längre ner vid hotellet.

Riksgränsens störtloppsmärke i guld, runt och visar en skidlöpare, åkande utför ett fjäll.
Olle Rimfors störtloppsmärke.

För att erövra Störtloppsmärket i guld var kravet för män två minuter, för silver fyra minuter, och för brons sex minuter. För kvinnor gällde tre minuter för guld, fyra och en halv för silver, och åtta för brons.6 I Störtloppsmärkets registerbok noterar jag gammelmorfar Olle, då snart 39 år, på tiden 1.30 minuter, från veckan efter att märket instiftades.7 Slår du det med träskidor och mjuka läderpjäxor?

”Visste du att ... Olle Rimfors 1934 startade Sveriges första skidskola i Riksgränsen?” står det på reklam i nedre sittliften i Riksgränsen.
Mellan jul och nyår 1934 instiftade Olle Rimfors och Ivar Holmquist Skidfrämjandets skidskola, som sedan slog upp portarna på vid gavel den 17 april, lagom till påsken 1935.

Sveriges första skidskola — i Riksgränsen

Under hösten 1934 började man prata om en svensk skidskola efter Hannes Schneiders modell, vilken ansågs vara den bästa i världen. Sagt och gjort, mellan jul och nyår 1934 instiftade Olle Rimfors och Ivar Holmquist Sveriges första skidskola, i Skidfrämjandets regi så klart. Eftersom Olle jobbade på fältjägarregementet i Östersund skulle Sigge Bergman sköta verksamheten. Sigge var dock nere hos Hannes Schneider i St Anton igen, så Olle, som i sedvanlig ordning höll militära skidkurser i Storlien, testade konceptet där och finslipade upplägget.

Den 17 april 1935, lagom till påsken, var Sigge hemma igen och på plats i Riksgränsen tillsammans med Olle, som höll på att spela in skidfilmen Igloo, och Sveriges första skidskola kunde officiellt slå upp portarna.8 En dagskupong kostade tre kronor och för det fick man fyra timmars undervisning, två på förmiddagen och två på eftermiddagen. Elever strömmade till från både när och fjärran, till och med från USA och Mexiko.9

När skidskolan stängde 15 juni hade omkring 700 gäster tagit skidlektioner. Säsongen efter kunde Skidfrämjandet räkna in över 6 100 elever, varav 4 600 i Storlien och 1 500 i Riksgränsen, där säsongen fick ett lite snöpligt slut i slutet av maj på grund av oväntad värme och snöbrist.10 Tredje säsongen, 1937, började försenat på grund av snöbrist i Storlien, varpå ”bara” drygt 5 350 gäster gick i skidskola, men av dem gick hela 2 166 i Riksgränsen.11 Inget annat än en succé.

Riksgränsens toppmärke, 12-toppsmärke, samt 7-toppsmärke för sommarbestigning.
Riksgränsens toppmärken: originalet från 1943 för sju toppar, 12-toppsmärket, samt 7-toppsmärket för sommarbestigning. Foto: Lars Thulin

Riksgränsens toppmärke — åtråvärd trofé för toppturer

Vad gjorde man så i Riksgränsen när Skidfrämjandet slog upp portarna 1928, innan man hade börjat åka utför? Jo, man gick på tur. Riksgränsens tågstation ligger snösäkert 521 meter över havet. Det är inte så konstigt att Skidfrämjandet fastnade för SJ:s nedlagda baracker. Ingen annanstans i landet är vintern så närvarande så stor del av året. Ingen annanstans är de storslagna fjällvidderna och topparna så kort promenad från perrongen. Och tåg var då som nu det bekvämaste färdmedlet.

Vad som ytterligare särskiljer Riksgränsens perrong från alla andra i Sverige är att du kliver av på tröskeln till hotellet, varifrån du har massvis med höga fjäll inom turavstånd. Helt naturligt uppstod därför Riksgränsens toppmärke. Det instiftades den 20 maj 1943 av tre stamgäster som ville ”hälsa alla sanna fjällvänner välkomna till de sportsligt förnämliga, intressanta och kanske även spännande och strapatsrika skidfärder, vilka skola föra Eder vida omkring i Riksgränsens underbart vackra fjällvärld och samtidigt därmed giva Eder mångsidiga tillfällen att förvärva de kvalifikationer som utmärka en duktig, uthållig, fjällvan och orienteringssäker fjäll-skidsportare och toppbestigare”.12 Skidfrämjandet insåg snabbt att märket var ett utmärkt incitament för gäster att återkomma för att topptura ihop till ett märke, så bara två år senare övertog de central kontrollen av toppmärket.

För att erhålla märket skulle du följa med en av Främjandets färdledare på tur och besöka fjälltoppar i hotellets närhet. Endast en topp per färd räknades. Toppbestigning i samband med vandring till fots räknades inte. Väl tillbaka på hotellet skrev färdledaren in dig i ett register med uppgifter om vem som klättrat upp på vilken topp och när.  När du toppturat på sju av de 19 fjälltoppar som räknas upp i toppmärkets stadgar blev du inskriven i ”toppmärkesboken” och kunde köpa det åtråvärda toppmärket för fem kronor.13 Alla utom en topp mäter minst 1 300 meter.

I början av 1970-talet fick toppmärket sällskap av 12-toppsmärket. Och 1996 gjordes ett tillägg i toppmärkesstadgarna eftersom bilvägen till Riksgränsen, som stod klar 1984, hade möjliggjort fler toppar. Topptursområdet utvidgades till nio mil i öst-västlig riktning och sex mil i nord-sydlig riktning, och nu godkändes även lägre toppar så länge det var 800 meters stigning till toppen.14 För närvarande ligger topptursmärkena i träda men kanske får de nytt liv igen en vacker vinterdag. Tillsammans med Abisko och Björkliden har Riksgränsen åtskilliga gånger röstats fram till ”Sveriges bästa topptursområde”. Värdigare plats för topptursmärken är svårt att finna i vårt avlånga land.

Riksgränsens toppmärkesbok med märkena för tolv respektive sju vita fjälltoppar, samt sommarversionen med sju gröna toppar.
Riksgränsens toppmärkesbok från 1943, där alla som bestigit minst sju toppar finns registrerade i turordning med sitt namn och var de är ifrån. Vilka toppar de bestigit och datum finns i ett kartotek. Foto: Lars Thulin
Riksgränsens toppmärkesbok med karta, toppmärken, kompass och levande ljus.
Att få bli inskriven i toppmärkesboken var stort men att få bära ett toppmärke på bröstet som en trofé var nästan större. En del hade svårt att inte skylta med det, vilket så klart var en av poängerna med märket.15 Foto: Lars Thulin

* * *

Brandade bambustavar med gravyr

När Olle Rimfors gick i pension från militären 1950 blev han sportchef över Skidfrämjandets skidskola och fjällanläggningar, som då omfattade Sälen, Storlien, Hemavan och Riksgränsen. Han började säsongen med nysnö i söder och avslutade i midnattssolen i norr. Riksgränsen var hans självklara favorit, även om han och flera andra hade önskat att hotellet låg på ”solsidan” vid Katterjåkk. Han fortsatte som sportchef fram till 1966, då han blev pensionär på heltid vid 70 års ålder. Såväl Olle som flera av hans skidläraradepter har nedfarter uppkallade efter sig. Offpistrepan Rimfors är så klart en favorit i familjen.

Riksgränsen fortsätter att skriva skidhistoria. Tävlingar och evenemang som NM, King of the Hill och Riksgränsen Banked Slalom är lysande exempel på det. Strax innan påsk fick jag en beställning från dagens ägare av denna anrika anläggning. Att få tillverka skidstavar med Riksgränsens logo som gravyr är en stor ära för mig. Det känns speciellt och knyter ihop säcken. 1928 öppnade Skidfrämjandets turiststation i SJ:s gamla avvecklade barack, på Ivar Holmquists initiativ.16 För 90 år sedan ristade folk sina runor i snön med Rimforsstavar i Riksgränsen, gammelmorfars ursprungsversion med megatruga och läderhandtag. Nu finns Rimforsstavarna åter där de hör hemma, om än i ny variant men fortfarande av bambu. Det värmer i skidåkarhjärtat!

/Fabian Rimfors

P.S. Tack Lars Thulin för fotona!

Källor

Här kan du läsa vidare om pingsttävlingen, skidskolan, med mera.

1 Olle Rimfors skidfärd, Med hin håle i hasorna, s 138, av Fabian Rimfors
2 På Skidor 1930. Skidlöpning i Riksgränsfjällen [”första Slalom-tävlingen i Sverige”], s 32f, av Robert Höök
3 På skidor 1935. Sveriges första internationella utförstävlan i Riksgränsen, s 392ff, av Sigge Bergman­­­
4 Mot avgrunden med snälltågsfart, Dagens Nyheter 31 januari 1934
5 Rapsodi i Riksgränsen: Linbana eller spårvagn till toppen, Friluftsliv o motionsidrott 25 maj 1934
6 På Skidor 1938. Sveriges första SM i slalom, s 234f, av Ivar Holmquist
7 Störtloppsmärket: Skidfrämjandets turiststation Riksgränsen, s 1ff
8 På Skidor 1936. Skidfrämjandets skidskola, s 76ff, av Sigge Bergman
9  Tankar på tåget. Riksgränsvinter – Stockholm…, Friluftsliv och motionsidrott 7 juni 1935
10 Svensk skidkalender 1937, Skidfrämjandets skidskola – vintern 1935—36, s 149f, av Sigge Bergman
11 Svensk skidkalender 1938, Skidfrämjandets skidskola år 1937, s 90f, av Åke Ditzinger
12 Riksgränsens toppmärkesbok, 1943, av Artur Kallberg, Sten Törnqvist och Nicke Johannsen
13 Skid- och friluftsfrämkandets kalender 1949, Riksgränsens toppmärke, s 137ff
14 Topptur, Riksgränsens topptursmärke, s 30, av Mikael af Ekenstam, Lars Thulin och Mikael Engblom
15 I Riksgränsvimlet, Svenska Dagbladet, 5 maj 1951, av Chevalier
16 På Skidor 1929. Riksgränsen, ett eldorado för skidlöpare, s 34ff, av Ivar Holmquist

Mer Riksgränshistoria hittar du på www.riksgransen.se/om-riksgransen/historia!

Riksgränsen logo som personlig gravyr på bambustavarna som följer med upp till anläggningen i påsk.
Riksgränsen logo graveras in på bambustavarna som följer med upp till anläggningen i påsk.
Förlängt grepp av halkfri blå krympslang värms fast på bambustavarna med varmluftspistol.
Stavarna till Riksgränsen får förlängt grepp med halkfri krympslang för lite extra greppyta under handtaget på stavarna.
Fabian Rimfors pressar på handtag på bambustavar med förlängt grepp.
Bambustavarna som ska upp till Riksgränsen påminner tillsammans om engelsk lakrits, vilket passar bra till påsk.
Tonårspojkar i bar överkropp övar i skidteknik i Riksgränsen påsken 1929. Foto: Robert Höök.
”Den första Slalom-tävlingen i Sverige” skrev Robert Höök i Skidfrämjandets årsbok På Skidor 1930. Under morgonövningar annandag påsk 1929 hade man stakat ut en bana och dessutom ”lockat samtliga damer vid turiststationen” att vara med. Någon regelrätt tävling var det dock aldrig någon fråga om.
Olle Rimfors vallar skidor medan fotografen Per Flood ställer in kameran under inspelningen av Sveriges första skidfilm – Tre män på skidor. Gunnar Dyhlén står i mitten och regisserar.
Riksgränsen 1931. Olle Rimfors vallar skidor medan fotografen Per Flood ställer in kameran under inspelningen av Sveriges första skidfilm – Tre män på skidor. Kompisen och kollegan Gunnar Dyhlén står i mitten och regisserar. Den ”tredje mannen” var Folke Törn, som Olle åkt skidor tillsammans med sedan barnsben.
Kort utdrag från Sveriges första skidfilm: Tre män på skidor från 1931, med skidpionjärerna Olle Rimfors, Folke Thörn och Gunnar Dyhlén i huvudrollerna, regisserad av den senare och filmad av Per Flood. I utdraget är början av slalomtävlingen filmad i Riksgränsen, mellanpartiet i Sylarna, och trädgränsen passeras i Storlien där målgången firas.
Skidfrämjandets turiststation i Riksgränsen 1931.
Skidfrämjandets turiststation i Riksgränsen 1931. Fler brukade dyka upp än som hade bokat. Därför byggde man ut i flera omgångar. Första gången 1931, då hotellet stoltserade med 48 bäddar med möjlighet till helpension för 5 kr/dag/gäst (180 kr i dag). Där fanns då elvärme, och ”vacker väggyta” med treetex. I bottenvåningen fanns en butik med ”vykort, rökverk, choklad, med mera”.
I SF:s guldkorn Igloo leder Olle Rimfors ett gäng med hundspann genom fjällvärlden upp till Riksgränsen. Men eftersom de drabbas av kraftiga snöstormar blir de försenade och kan inte filma i ovädret, varpå de tvingas filma de flesta sekvenserna i Gränsen. Inspelad mars–april 1935 och biopremiär 23 mars 1936. Budgeten var 100 000 kr. Ragnar Frisk regisserade, och kom senare att göra hela 14 filmer om Åsa-Nisse.
Genom en tävling i Dagens Nyheter 1937 fick Skidfrämjandets turiststation i Riksgränsen sitt namn Lapplandia. Här lanseras det nya namnet med en mäktig skidfilm från ”Främjandet”, som vid premiären av filmen 1938 också bytt namn, till Skid- och friluftsfrämjandet. Njut av snygga svängar och slalom på Riksgränsfjället, topptur och friåkning på Nordalsfjäll, till tonerna av Erik Baumanns symfoniorkester. Regi och foto av Sten Nordenskiöld.
Skidåkare “dansar” runt midsommarstången I Riksgränsen 1938. En dam bär bikini.
Riksgränsen är känt för sin skidåkning i midnattssol och att man kan åka skidor på midsommar. Frågan är bara var man får tag på blad och blommor till midsommarstången.
Nils ”Mora-Nisse” Karlsson, Sigge Bergman, Olle Rimfors och Sture Grahn i Riksgränsen 1954,
Nils ”Mora-Nisse” Karlsson, Sigge Bergman, Olle Rimfors och Sture Grahn i Riksgränsen 1954. Strax efter att fotot togs ger sig Sture i kast med att tävla mot korgliften uppför Riksgränsfjället. På den tiden slutade liften längre ner, strax nedanför dalstation vid dagens övre stolbana. Burkliften gick inte så fort med sina 1,25 m/s, och tävlingen slutade oavgjort. Foto: Sven Hörnell
Olle Rimfors instruerar skidteknik över ”dompor” under längdlandslagets träningsläger på förbundsveckan i Riksgränsen i månadsskiftet april–maj 1945. Foto: Sven Hörnell
Skidpionjären Olle Rimfors började sin bana med backhoppning och längd. Här instruerar han skidteknik över ”dompor” under längdlandslagets träningsläger på förbundsveckan i Riksgränsen i månadsskiftet april–maj 1945. De fem glada minerna tillhör från höger: Harald Persson, Per-Erik Larsson, Lennart Larsson, Sune Larsson och Stig Gunnarsson. Foto: Sven Hörnell
På besvärlig vindskare i Nordalsbranten lägger en 60-årig Olle Rimfors en ”ruade-sväng” 1956. I hälarna följer en elev som nyss tagit skidlärarexamen. Foto: Sven Hörnell
Nordalsbranten 1956. På besvärlig vindskare lägger en 60-årig Olle Rimfors en ”ruade-sväng” med sina 205 cm långa träskidor. I hälarna följer en elev från hans skidskola. ”Han var nyutexaminerad skidlärare som försökte hänga med, men sekunden efter bilden är tagen rasade han”, skrockade Olle. Foto: Sven Hörnell
Olle Rimfors gör en stavvolt utan skidor vid Rimfors i Riksgränsen, 1956. Foto: Sven Hörnell
När Riksgränsens gäster ville se en stavvolt så bjöd Olle gärna på det, helst vid Rimfors, fast nu i 60-årsåldern oftast utan skidor på fötterna. Foto: Sven Hörnell
Olle Rimfors med sin skidskola vid Rimfors i Riksgränsen 1956.
Rimfors med sin skidskola vid Rimfors i Riksgränsen 1956. Skidlärarkollegan Lennart ”Vallis” Eisenbrandt åker hack i häl. Lennart började sin Gränsenkarriär i Lapplandias vallabod. Råtjuvare syns i bakgrunden. Foto: Sven Hörnell
Olle Rimfors åker slalombana i Branten i Riksgränsen 1956.
Olle Rimfors har stakat slalombanan med rejäla käppar i ravinen vid Branten och åker i täten tätt följd av sina elever. Det var här man tog Slalommärket innan ”examineringen” senare flyttade till Skimastern.
Olle Rimfors med sin skidskola i Branten i Riksgränsen 1956.
Rimfors med sin skidskola i Branten i Riksgränsen 1956. ”Svenskarna har aldrig åkt tillräckligt i branta backar. I Branten på Rikgränsfjället, mitt emot hotellet, har jag lärt tusentals människor att åka under 20 år. Det är en bra träningsbacke.” Foto: Sven Hörnell
Olle Rimfors med frost i ögonfransarna under en kall utrustningsexpedition i Riksgränsen 1956. Foto: Hans Malmberg
Gammelmorfar ”Rimfrost” under en kall utrustningsexpedition i Riksgränsen för att testa en provisorisk nödkälke 1956. Foto: Hans Malmberg
Olle Rimfors demonstrerar plogsväng för nybörjarna i skidskolan i Apelsinklyftan i Riksgränsen 1960.
Apelsinklyftan, den klyftliknande ravinen i Riksgränsen, 1960. Olle Rimfors i spetsen för nybörjarna i skidskolan, eller ”pappslöjden” som han själv kallade den. Här är de på väg ner genom Apelsinklyftan, som fått sitt namn från att den var ett populärt ställe att sätta sig att sola på och äta apelsiner, som var en nymodighet för de flesta svenskar på 1930- och 1940-talet. Foto: Sven Hörnell
Olle Rimfors, i röd skidläraranorak från Bogner, visar hur motrörelse och benspel fungerar. Foto: Inga Cedrenius
Gammelmorfar Olle i sin röda skidläraranorak från Bogner visar hur motrörelse och benspel fungerar, Riksgränsen, april 1960. Foto: Inga Cedrenius
Skidlärarna Olle Rimfors och Ulf Edborg (Uffes vägg) i korgliften, Riksgränsen 1961.
Skidlärarna Olle Rimfors och Ulf Edborg (Uffes vägg) i korgliften, Riksgränsen 1961. När Olle var i Björkliden 1958 såg han Ulf Edborg åka skidor och sa: ”Du grabben, nästa säsong tycker jag att du ska komma och jobba i Riksgränsen”. Bredvid Uffes 220 cm långa Kästle CPM ser Olles 205 cm långa Sundins Slalom korta ut. Båda paren har långrem med Marker tåbidning. Det är Ulf Edborg som myntade ”Åk först du så väntar jag därnere!”
Riksgränsens första pistkarta trycktes som vykort 1967 inför säsongen 1968, då övre stolliften stod redo på premiären.
Riksgränsens första pistkarta trycktes som vykort 1967 inför säsongen 1968, då övre stolliften stod redo på premiären. Flera nedfarter har fått sina namn efter Riksgränsens legendariska skidlärare: BH-löpan efter Carl XVI Gustafs adjutant Bengt-Herman Nilsson, Curries led efter Ronald Crawford-Currie, Uffes vägg efter Ulf ”Mr Ski” Edborg, KEPs ski-trade efter ”köpmannen” Karl Erik Persson, och Rimfors efter Olle Rimfors. Egentligen finns där många fler nedfarter döpta efter skidlärare (vilka kan du se här), men som inte fick plats på vykortet, där inte heller Rimfors led och BH-löpan skrevs ut.
Leo Rimfors köttar puder i Rimfors 2018, under påsktävlingen Rimfors Open.
Offpistrepan Rimfors ligger så klart familjen varmt om hjärtat. Här får äldste sonen fluffigt puder i ”familjebacken” under påsktävlingen Rimfors Open 2018.
Med ett par 128 cm Völkl Mantra under fötterna blir Riksgränsen ett paradis även för barn. Nioårige Aron Rimfors njuter av orörda åk på baksidan långt in på förmiddagen.
Med ett par 128 cm Völkl Mantra under fötterna blir Riksgränsen ett puderparadis även för barn. Nioåringen njuter av orörda åk på baksidan långt in på förmiddagen, trots påsk.
Åttaåringen i Sommarstigen i Riksgränsen.
Dottern testade sina första bambustavar i Sommarstigen några år tidigare. Är det flatljus får man hjälp av repet att se hur terrängen går.
Fabian Rimfors neongula bambustavar och Salomon QST Blank på Nordalsfjället i Riksgränsen.
Mina egna turstavar: neongula handtag och förlängt grepp av barkgavrat renskinn, och 90 mm-trugor. Passar perfekt för en tur upp på Nordalsfjäll.
Riksgränsens nya Rimforsstavar får nu följa med guiderna på topptur på Nordalsfjäll. Foto: Simon Jansson Järpling
Riksgränsens nya Rimforsstavar får nu följa med guiderna på topptur. Foto: Simon Jansson Järpling