Sortera och förbereda Calcuttabambu för skidstavar

Calcuttabambo sorterad och uppradad längs en stenvägg.

Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge! Jag fyllde nyss på mitt bambulager. Runt jul förra året beställde jag påfyllning av Calcuttabambu från min leverantör i Indien. Det finns inga mellanhänder eftersom jag beställer direkt från källan. En beställning börjar faktiskt redan innan skörden. Först reserverar jag det antal bambukäppar jag kommer att behöva. Sedan, efter skörden i maj, kapar, sorterar och förbereder hantverkarna i Indien käpparna för export.

Bambu föds sällan spikrak, som min leverantör och vän Dipankar från DS Export International brukar säga. Därför kontrollerar hantverkarna som arbetar med bambun noggrant alla käppar och rätar ut vid behov. För att räta ut bambun håller de först pinnarna över öppen eld, så att de mjuknar. Sedan rätar de pinnarna med hjälp av en stubbe med jack i. Se foto nedan! Upphettningen tar också bort alla bakterier som skulle kunna finnas på ytan. Så upphettning är ett obligatoriskt steg.

Naturlig karamellton eller mörkbrun bambubränna

Jag använder helt vanlig Calcuttabambu, eller Dendrocalamus strictus som det vetenskapliga namnet lyder. Den har en naturligt ljus och ”karamellfärgad” ton. Men vissa stavtillverkare använder en mörk ”dark tan” bambu. För att få den mörkbruna brännan måste hantverkarna ”rosta” bambun över mycket hög temperatur. ”Hard smoking” kallar hantverkarna det, och de gör det med försiktighet. Om fukt- eller sockerhalten inuti bambun är för hög riskerar bambun att spricka vid dessa höga temperaturer. För den naturliga karamellfärgen är temperaturen mycket låg. Inte högre än vad som krävs för att räta ut. Den mörkbruna färgen är naturligtvis också naturlig. De använder ingen konstgjord färg eller kemisk applicering.

Jag delade min senaste bambubeställning med min vän och skidmakare Bart från Kustomaid. Han beställde mörkbrun bambu medan jag beställde den naturliga karamelltonen. Men för skojs skull bytte vi varsin säck med stavar med varandra. Därför kan jag nu erbjuda en begränsad upplaga av mörkbruna skidstavar.

Sortera, para ihop och matcha det perfekta stavparet

Det krävs två för att dansa tango, även när man gör skidstavar. Jag plockar inte slumpmässigt två pinnar när jag ska tillverka ett par stavar. För att få det perfekta stavparet strävar jag efter att ge båda stavarna samma egenskaper. Vikt, diameter och avstånd mellan ledknutarna ska vara så lika som möjligt. Först då kommer de att prestera likvärdigt. Jag vill att stavarna ska kännas och upplevas likadant i båda dina händer. Vissa käppar är tjockare, andra är tunnare. Vissa har ett kort avstånd mellan ledknutarna och andra har ett långt. Så att para ihop och matcha är mycket viktigt.

När jag öppnar en ny jutesäck med bambu radar jag alltid upp pinnarna längs en vägg. Sedan börjar jag para ihop dem, två och två. Det tar ett tag. Jag mäter diametern och kontrollerar avståndet mellan ledknutarna, och försöker hitta en vän. Jag vill även ha samma tjocklek på cellväggarna. När jag använde Tonkinbambu var detta oerhört besvärligt. Det tog evigheter, och jag blev ändå aldrig riktigt nöjd. Men nu med Calcuttabambun går det ganska snabbt och enkelt, särskilt en solig dag. Varför? Jo, för att Calcuttabambun är så noggrant utvald och sorterad av de skickliga hantverkarna i Indien.

/Fabian Rimfors

Bambuhantverkarna rätar ut frågetecknen

En hantverkare värmer upp Calcuttabambu över glöd så att den kan rätas med hjälp av stubben bredvid.
Hantverkarna värmer upp bambupinnarna över glöden i en gammal stock så att pinnarna kan rätas med hjälp av stubben bredvid.
Hantverkare rätar ut en uppvärmd bambupinne så att den blir rak.
De indiska hantverkarna är skickliga på att räta ut bambupinnar som inte är helt raka.
En hantverkare bränner Calcuttabambu för att den ska få en mörkare bränd ton.
Det krävs lite högre temperatur och vaksamhet för att få till den mörkare tonen.
En naturligt ljus och karamellfärgad bambupinne ovan jämfört med en mörkbränd dark tan nedan.
Du ser tydligt skillnaden mellan en naturligt ljus och karamellfärgad bambupinne jämfört med en mörkbränd som smakat på elden.
Jutesäck med bambupinnar.
Varje säck innehåller 50 bambupinnar och alla är alltid väldigt grundligt utvalda. Här är det mörka pinnar.
Calcuttabambu, ihopparad och uppradad längs en vägg.
Varje gång jag öppnar en jutesäck med Calcuttabambu sorterar jag alla 50 pinnar efter tjocklek, vikt och avstånd mellan ledknutarna.
Calcuttabambu med tjocka cellvägar till vänster och med tunnare till höger.
Calcuttabambu från tunna änden. Det är viktigt att para ihop bambupinnarna rätt, bland annat så att cellväggarna är ungefär lika tjocka i respektive par. Det vänstra paret är perfekt för stryktåliga stavar i skogen medan det högra är lättare och passar bra till topptur.
Bambupinnar med olika avstånd mellan ledknutarna.
Här syns tydligt hur jag har parat ihop bambupinnar efter avståndet mellan ledknutarna. Långt, mittemellan och kort.
Rimfors lager av Calcuttabambu, som ligger förvarad i jutesäckar på råvinden ovanför verkstaden.
Nu är bambulagret på råvinden ovanför verkstaden välfyllt.

Mitt första par med mörkbränd bambu

Mörkbrända skidstavar av bambu med förlängt grepp av renskinn.
Mina första skidstavar av mörkbränd bambu. Vackert! När lädret fått åldras blir det som en Chesterfieldfåtölj.
Skidstavar av mörkbränd bambu och förlängt grepp av barkgarvat renskinn.
Den mörkbrända bambun är ett vackert komplement som jag kan erbjuda i en begränsad upplaga.
Fjällripa graverad på ett par mörka bambustavar.
Gravyren syns kanske inte lika tydligt på mörk bambu, men fjällripan blir ändå lika vacker.