Bygga dina egna skidstavar

Det räcker med enkla handverktyg som kniv, fil, skruvmejsel och limpistol för att färdigställa skidstavarna.

Varför ska jag tillverka dina stavar när du lika gärna kan bygga dina egna skidstavar själv? Det är både kul och stimulerande att skapa saker själv, tycker jag i varje fall. Det viktigaste för mig är inte att kränga stavar utan att vi belastar miljön och klimatet så lite som möjligt. Bambustavar eller ej må vara en droppe i havet för klimatet, men många bäckar små blir en stor å … så ju fler skidstavar av bambu i backarna desto bättre.[1]

Att göra ett par egna bambustavar är ganska billigt om du har ett par trasiga stavar du kan plocka handtag och trugor från. Bambu av högsta kvalitet, raka med tjocka cellväggar, är kanske inte så lätt att hitta överallt, men du kan börja med vilken kvalitet som helst. All bambu i byggvaruhus och trädgårdsaffärer är tonkinbambu och med lite tur hittar du utmärkta exemplar där. Stavhylsor[2] finns att köpa om du inte kommer på något sätt att kapa av och anpassa dina gamla spetsar från aluminiumstavarna. Längst ner finns länkar till var du kan köpa handtag, trugor, stavhylsor, spetsar och handremmar.

1 Bambu erbjuder en kraftfull lösning mot klimatförändringar och har rankats som den 35:e mest effektiva lösningen av forskarna i Project Drawdown.

2 Stavhylsan sitter runt änden på bambukäppen för att förhindra klyvning och för att fästa stavspetsen och trugan.

Tonkinbambu med tjocka cellväggar ger starka och tåliga skidstavar.
Tonkinbambu med tjocka cellväggar ger starka och tåliga skidstavar.
Calcuttabambu är oftast massiv eller har väldigt tjocka cellväggar, medan Tonkinbambu alltid är ihålig med väggar som varierar i tjocklek.
Calcuttabambu är dock bäst och ger tåligast och starkast stavar. Ofta är den massiv eller har väldigt tjocka cellväggar, medan Tonkinbambu alltid är ihålig med väggar som varierar i tjocklek.
En aluminiumhylsa från Soul Poles (Ø18 mm) och två plasthylsor från Tehnomat: en “snap-fix” FK1932 (Ø14 mm) med stålspets och en gängad FK1933 (Ø14 mm) utan spets ännu.
En aluminiumhylsa från Soul Poles (Ø18 mm) och två plasthylsor från Tehnomat: en “snap-fix” FK1932 (Ø14 mm) med stålspets och en gängad FK1933 (Ø14 mm) utan spets ännu.

Bygga egna skidstavar av bambu — steg för steg

Ungefär så här brukar jag bygga mina bambustavar. Jag har dock en uppgraderas version av stavhylsa med invändiga gängor i botten, så jag färster den med både lim och genom att skruva fast den. Här är instruktioner som funkar utan denna hylsa. Till detta behöver du:

Material

  • Bambukäppar
  • Handtag
  • Handremmar och skruvar
  • Stavhylsor/stavspetsar
  • Trugor som passar stavhylsorna

Verktyg

  • Fintandad såg typ Japansåg
  • Kniv
  • Metallfil
  • Limpistol + smältlim (EVA-baserat)
  • Valbart: Popnitar + popnit-tång, eller träplugg/rundstav + trälim (endast om du har gummihandag)

Gör det själv — instruktioner steg för steg

Tid som behövs: 2 timmar

Har du delar och verktyg redo är du redo att köra i gång.

  1. Matcha och para ihop bambukäppar

    Börja med att hitta två bambukäppar som matchar varandra så mycket som möjligt, av samma grovlekar/diameter uppe och nere, samma tjocklek på cellväggarna, och gärna noderna/ledknutarna med samma intervall. På så sätt får du samma känsla och balans i båda stavarna.

  2. Räkna ut längderna

    Räkna ut hur långa stavar du ska ha, alltså från toppen av handtaget till nederst på spetsen. Vet du inte detta så kolla på Freeride och använd deras stavkalkylator. Sedan räknar du ut hur lång själva bambukäppen ska vara genom att mäta hur mycket handtaget och stavhylsan/stavspetsen bygger på höjden. Bambukäppens längd är helt enkelt din totala stavlängd minus A och C, och B blir måttet på pinnen.Bambukäppens längd är din önskade stavlängd minus A och C, och B blir måttet på pinnen.

  3. Kapa och anpassa bambukäppen

    Matcha nu diametern på dina handtag och stavhylsor med dina bambukäppar. Passar de perfekt är det bara att pressa handtagen och limma fast stavhylsorna med smältlim. Dock anser jag att det är lite bättre om bambukäpparna är lite för grova, för då får du i regel lite kraftigare och stryktåligare stavmaterial. Och i så fall täljer jag försiktigt runt bambukäppen och filar tills den passar perfekt i handtag och hylsor. Handtagen får gärna vara svåra att pressa på, för då slipper du smältlim, men stavhylsorna ska gå enkelt att trycka i botten. När jag använder Tehnomats gummiliknande handtag brukar jag ha 1 mm bredare diameter på bambun än hålen i handtagen, exempelvis Ø16 mm handtag till Ø17 mm bambu.

  4. Montera handtagen

    Fasa av ändarna på bambukäpparna. Är handtagen svåra att pressa på så kör rörmokarknepet; doppa ett blött finger i såpa och dra ett varv i hålet på handtaget. Då går de lättare att pressa på. Om handtaget inte sitter som berget när du pressar på dem så måste du limma fast dem med smältlim. Obs! Använder du gummiliknande handtag fäster kanske inte skruvarna till remmarna så bra, och då kan du behöva limma en liten träplugg i tjocka änden av bambukäppen innan du sätter på handtagen.

  5. Montera stavhylsorna

    Tehnomats stavhylsor i plast erbjuder inte så mycket yta att limma på, så därför har jag låtit tillverka egna i aluminium av Gnosjö Automatsvarvning. Plasthylsor går enkelt att limma på med limpistol, men frågan blir hur säkert de sitter. Köper du plasthylsor av Tehnomat finns det tre sätt att förankra dem:
    Med bara smältlim: Smält lim ner i hylsan och rotera hylsan medan du pressar på den.
    Med smältlim + popnit: Limma först fast stavhylsan med smältlim. Borra sedan ett hål med samma diameter som popniten genom både stavhylsan och bambun, fast bara på ena sidan. Fäst sedan popniten. Se bilder nedan!
    Med plugg + skruv: Du kan tälja två träpluggar och borra ett längsgående hål genom hela, som du sedan skruvar en trallskruv genom. Limma sedan fast pluggen med trälim och spetsen utåt (se bild nedan). Stavhylsorna från Tehnomat har ett genomgående hål på Ø5 mm för själva stavspetsen, och med både skruv och smältlim sitter de fast ordentligt i bambupinnen.

  6. Montera handremmarna

    Skruva på handremmarna, om du behöver några vill säga. Jag använder en rostfri VVS-skruv 4×30 mm.

  7. Pressa på trugorna

    Pressa på trugorna, eller skruva på om du har Tehnomats gängade trugor och ”threaded-hylsor”.

  8. Done diddly done!

    De ä bar å åk!

Hitta delar till dina bambustavar

Bambu finns att köpa i nästan alla trädgårdsbutiker och byggvaruhus. Då handlar det alltid om Tonkinbambu (Pseudosasa amabilis). Själv köper jag Calcuttabambu (Dendrocalamus strictus) direkt från Indien eftersom den är stryktåligare och starkare, och mer avsmalnande likt vanliga stavar. Tyvärr finns ingen återförsäljare i Sverige för Calcuttabambu.

Handtag finns att köpa från Tehnomat. Jag använder mig av ”elastic soft” som är ett gummiliknande handtag av termoplastisk elastomer (TPE-SEBS). Finns i Ø16 mm och Ø18 mm. Du kan lika gärna använda begagnade handtag. I stället för vanliga handtag kan du göra egna förlängda grepp av hampasnöre, som min stavkollega på Les Bâtons i Schweiz gör, eller med renskinn som jag själv har gjort.

Handrem finns också på Tehnomat, men har du begagnade handtag har du nog också begagnade handremmar. Det går även utmärkt att tillverka egna av polypropylenband och spännare, som exempelvis finns i flera olika färger och mönster på Jonic-Textil.

Stavhylsor och stavspetsar är svårare att få tag på. Cylindriska stavhylsor i plast finns på Tehnomat och levereras i regel med stavspets, antingen av stål eller tungsten/volfram-karbid. Men är du händig kan du kanske bygga om spetsen från dina kasserade alu-stavar att funka med bambu. Hos Tehnomat finns dessutom stavhylsor med gängor (thread) för att enkelt kunna byta trugor, exempelvis mellan pist- och pudertrugor.

Trugor finns det ganska gott om. Har du begagnade så måste diametern på hålet matcha hyfsat med stavhylsan. Självklart har Tehnomat även stort utbud av trugor.

Lycka till och god tur!
Fabian Rimfors

2019 var jag nybörjare på att göra stavar. Du kan läsa om mina allra första hemmagjorda bambustavar här: Familjens julklapp – våra första egna bambustavar.

* * *

Videoinstruktion till hur man kan bygga skidstavar av bambu.
Mina egna gängade stavhylsor fäster jag med både smältlim och att skruva på. Livrem och hängslen!
Popnit A: Borra ett hål med samma diameter som popniten. Borra bara på ena sidan.
POPNIT A: Borra ett hål med samma diameter som popniten. Borra bara på ena sidan.
Popnit B: Klicka en droppe trälim i hålet innan du sätter i popniten.
POPNIT B: En droppe trälim i hålet innan popniten sätts i skyddar från att väta tränger in
På min äldste sons stavar säkrade jag stavhylsorna med en popnit. Jag borrade ett hål på 3,5 mm genom ena sidan på hylsan och bambun och satte en popnit med samma diameter för att förhindra att stavhylsan lossnar. En droppe trälim i hålet innan popniten sätts i skyddar från att väta tränger in. Behöver man byta bambupinne är det bara att borra mitt i niten med samma borr.
POPNIT C: Så här ser alltså en aluminumhylsa ut när den är säkrad med både smältlim och popnit. Behöver man byta bambupinne är det bara att borra mitt i niten med samma borr.
Med morakniv och metallfil fixades rätta diametern, och sedan limmades en träplugg med trallskruv, med spetsen utåt, för att kunna skruvas fast med smältlim i stavhylsorna.
PLUGG + SKRUV: Med morakniv och metallfil fixar du rätta diametern, och sedan limmar du en träplugg med trallskruv, med spetsen utåt, för att slutligen kunna skruva fast hylsan med smältlim.
Medan jag var i Val d'Isère landade ett paket i brevlådan med finfina stavhylsor från Gnosjö.
Stavhylsor av aluminium, till vänster en från Soul Poles och resten är min egen modell.
Familjen Rimfors första bambustavar
Stavar åt hela familjen. Enkelt, billigt och hållbart.