Familjens julklapp – våra första egna bambustavar

Familjen Rimfors första bambustavar

Efter att ha åkt med bambustavar från amerikanska Soul Poles i över fem år har jag gjort slag i saken och tillverkat mina första egna skidstavar, inte bara till mig själv utan åt hela familjen. I god tid innan jul började jag sondera terrängen och beställde alla delar jag behövde. Handtag, trugor och stavspetsar köpte jag av slovenska Tehnomat (uttalas Teknomat). Bambupinnar köpte jag från Bamboo Import Europe i Nederländerna, och då skulle det vara rak, fin tonkinbambu, Ø16 mm i tjocka änden och Ø14 mm i tunna änden. Cirka 25 procent av leveransen höll måtten någorlunda och gick att använda. Handremmarna sydde min fru från polypropylenband och spännare från Jonic-Textil i Kristianstad.

Var och en i familjen fick välja färg och vilken typ av truga, vilket resulterade i en färgsprakande kompott där förväxlingsrisken blev liten.

När bambupinnarna var kapade till rätt längder behövde flera av dem filas ner i ändarna för att passa handtag (vars innerdiameter är Ø16 mm) och plasthylsorna (med innerdiameter Ø14 mm) som själva spetsen knackas in i. Eftersom dessa stavhylsor, eller ”stavfötter” som man skulle kunna kalla dem, är av plast och inte så djupa, så täljde jag träpluggar som jag borrade hål i, och sedan skruvade en trallskruv genom, och med trälim limmade fast träpluggen med skruvspetsen utåt, så att jag tillsammans med Rapids miljövänliga smältlim kunde skruva fast hylsan (se nedan). Hylsorna från Tehnomat har ett genomgående hål på ca Ø5 mm för själva stavspetsen, och med skruv och smältlim sitter de fast ordentligt i bambupinnen. Lösningen med plugg och skruv är tidsödande så därför kommer jag att utveckla egna hylsor i aluminium, liknande Soul Poles. Målet är lättare och smidigare skidstavar, med lägre pendelvikt*, än deras.

Bambu var under flera decennier det fullkomligt dominerande stavmaterialet, och jag är långt ifrån den första som åter börjar tillverka bambustavar i modern tid. Jag är inte ens den första i släkten som gör bambustavar. I dag, på dagen 85 år efter att min gammelmorfar lanserade sina Rimforsstavar i Östersunds-Posten den 28 december 1934, har jag äntligen förverkligat något jag funderat över väldigt länge; mina första egna bambustavar – exakt enligt de mått och specifikationer jag själv vill ha.

/Fabian Rimfors

* Pendelvikt syftar på den pendelrörelse varje stavtag kräver och hur mer vikt nära stavspetsen kräver mer energi från skidåkaren för att sätta staven i rörelse.

Stavreklam i Östersunds-Posten 1934-12-28: Rimforsstavar med fjädrande aluminiumtrissa är vinterns nyhet inom skidsporten.
Stavreklam i Östersunds-Posten 1934-12-28: Rimforsstavar med fjädrande aluminiumtrissa är vinterns nyhet inom skidsporten.
Med morakniv och metallfil fixades rätta diametern, och sedan limmades en träplugg med trallskruv, med spetsen utåt, för att kunna skruvas fast med smältlim i stavhylsorna.
Med morakniv och metallfil fixades rätta diametern, och sedan limmades en träplugg med trallskruv, med spetsen utåt, för att kunna skruvas fast med smältlim i stavhylsorna.
Familjen Rimfors första bambustavar
Mina allra första egentillverkade bambustavar, till mig själv, min fru och våra tre barn. Enkelt, billigt och hållbart!