Superbambun från Indien: ”järnbambu”

Första skidstavarna av massiv Calcuttabambu måste ju så klart testas i Rimfors i Riksgränsen.

Plötsligt trampar jag på min egen stav, tvärs över med full pjäxkraft precis nere vid trugan. Bambun spricker! Shit happens, tänker jag men behåller lugnet. Min dotter var snäll att bära mina stavar till liften medan jag bar hennes skidor, vilka jag just hade lagt ner i snön för att klampa vidare, när hon kastar fram stavarna framför mig. Stavarna landar snett ovanpå hennes skidor rakt i min färdriktning. Men det upptäcker jag för sent och stavbrottet är ett faktum.

Ingen fara! Min första spruckna stav är snart ett minne blott.

Fem minuter senare är staven funktionellt som ny igen. Om bambu spricker så gör den nämligen så längs med fibrerna, och går aldrig tvärt av. Några varv tejp gör susen och resten av veckan i Borgafjäll tänker jag inte ens på att ena staven är sprucken. Jag märker det inte helt enkelt. Och när jag kommer hem byter jag enkelt ut pinnen mot en ny.

Calcuttabambu — en ”ny” sorts bambu perfekt för skidstavar

Man började använda olika sorters bambu till skidstavar redan under 1800-talet men från 1920-talet och under flera decennier därefter var det Tonkinbambu (Pseudosasa amabilis) som dominerade. Tonkin har tjockare cellväggar och är starkare än andra bambusorter av samma storlek och vikt, samtidigt som ledknutarna är knappt märkbara. Tonkin fick sitt västerländska namn från bukten i Sydkinesiska havet där den skeppades ut från.

Men det finns som sagt fler bambusorter. I Indien växer en annan sort med tätare avstånd mellan ledknutarna. Den heter Dendrocalamus strictus men har fått smeknamnet Calcuttabambu, eller järnbambu för sin otroliga styrka och stryktålighet. Det mest utmärkande är att den är massiv, som trä, trots att bambu är ett gräs. Calcuttabambu väger således lite mer, cirka 20–25 procent mer än Tonkinbambu när jag har jämfört.

Att min skidstav sprack var nog lite oturligt. Vi har utsatt familjens bambustavar för hårdare prövningar än att bli överkörda av min pjäxa. Men nu sprack den ändå trots allt. Det hade inte hänt om den vore byggd med Calcuttabambu. Inte heller hade den krökts som aluminiumstavar.

Dendrocalamus strictus, eller Calcuttabambu som den också kallas, är massiv till skillnad mot Tonkinbambu (Pseudosasa amabilis) som är ihålig.
Dendrocalamus strictus, eller Calcuttabambu som den också går under, är massiv till skillnad mot Tonkinbambu (Pseudosasa amabilis) som är ihålig.

De första stavarna av Calcuttabambu — ”järnbambun”

Sedan sensommaren har jag varit i kontakt med ett företag i Calcutta som säljer just Dendrocalamus strictus till andra stavtillverkare. För några månader sedan fick jag tre provbitar för att kunna studera dem närmare. Förväntningarna infriades. Calcuttabambun är otroligt stark och hållbar. Provbitarna var dock för korta för vuxenstavar. Men eftersom mina barn vuxit en del det senaste dryga året var det ändå hög tid att uppdatera deras stavar efter deras aktuella kroppslängder.

För att göra allt så enkelt som möjligt får sjuåringen nioåringens stavar, medan elvaåringen trots allt kan behålla sina säsongen ut. Den äldste har dock vuxit ur sina skidkläder märkte vi nyligen. Och eftersom de alla får välja färg (utom sjuåringen vars barngrepp bara finns i svart) så flyttar vi runt på handtag, handremmar och trugor tills alla blir nöjda. Elvaåringen är extra nöjd då han matchat sina nyagamla stavar efter sin nya outfit. Nioåriga dottern behöver alltså nytt stavmaterial och drar längsta strået. Hon får Calcuttabambu, eftersom längden räcker till henne, och en ny epok i min verkstad har börjat, hoppas jag.

Calcuttabambu på väg

Tillsammans med mina bambubröder i Borgafjäll och Bulgarien har vi nu beställt en massa Calcuttabambu. Just nu skördas bambun utanför Calcutta. Sedan ska den torkas, sorteras, rätas ut, etc, och någon gång i höst ska leveransen anlända med båt till hamnen i Helsingborg.

Tanken är att jag ska byta från Tonkin till Calcuttabambu. Det kommer att gå fortare att tillverka skidstavar av Calcuttabambu än av Tonkin. Bambukäpparna från Calcutta är väldigt välsorterade, måtten mer precisa, och i princip hundra procent går att använda. Det tar alltid tid att sortera Tonkinbambu. Vissa pinnar måste jag räta ut. I snitt har jag kunnat använda max 25 procent av de Tonkinkäppar jag köpt. Det är tur jag har stor trädgård och kan binda upp växter med Tonkinspillet.

Under påsken har vi testat de första skidstavarna av Calcuttabambu i Riksgränsen och de funkar så klart klockrent. Till hösten kommer du alltså att kunna designa och köpa dina egna ”järnbambustavar”.

/Fabian Rimfors

Jag råkade spräcka min ena stav genom att trampa med full kraft strax över stavhylsan när den låg tvärs över min dotters skidor, men med lite tejp märktes inget av sprickan längre.
Jag råkade spräcka min ena stav genom att trampa med full kraft strax över stavhylsan när den låg tvärs över min dotters skidor, men med lite tejp märktes inget av sprickan längre.
När äldste sonen vuxit ur sin gamla outfit passade han på att matcha stavarna med sin nya. Samma stavar men nya handtag och trugor. Nu är det orange som gäller.
När äldste sonen vuxit ur sin gamla outfit passade han på att matcha stavarna med sin nya. Samma stavar men nya handtag och trugor. Nu är det orange som gäller.
Bambustavar är lätta och fungerar finfint att topptura med.
Bambustavar är lätta och fungerar finfint att topptura med.
”What goes up – must come down”.
”What goes up – must come down”.
Dendrocalamus strictus ligger och torkar i solen utanför Calcutta. Om några månader ska den lastas på båt och börja färden mot Helsingborg, där jag och mina bambubröder delar leveransen på tre.
Dendrocalamus strictus ligger och torkar i solen utanför Calcutta. Om några månader ska den lastas på båt och börja färden mot Helsingborg, där jag och mina bambubröder delar leveransen på tre.
Dendrocalamus strictus, alias Calcuttabambu eller järnbambu, som kommer att bli skidstavar.
Raka, fina och välsorterade Dendrocalamus strictus, alias Calcuttabambu eller järnbambu, som kommer att bli skidstavar.
Första skidstavarna av massiv Calcuttabambu måste ju så klart testas i Rimfors i Riksgränsen.
Första skidstavarna av massiv Calcuttabambu måste ju så klart testas i Rimfors i Riksgränsen.