Bambubröder i Borgafjäll — med skidlegenden utan stavar

Borgastaven! Tillverkas på Borgagården av Joakim Engwall och Pancho Snöfall.

Två stavar. En stav. Eller inga stavar alls. En del historiker menar att staven är äldre än skidan, men uppenbarligen har människan klarat sig fint oavsett hur många stavar hon åkt med. I Borgafjäll bor en levande legend inom svensk skidåkning och han har kört utan stavar sedan 1992. Efter ett långt skidåkarliv som började med hot dogging och freestylevolter på 70-talet, och sedan fortsatte med speedski och powder-8 på 80-talet, med cuptitlar, VM-guld och världsrekord som resultat, så var Pancho Snöfall redan rejält rutinerad när han deltog i världens första tävling i extremskidåkning i Valdez, Alaska, 1992. Nuförtiden säger vi friåkning och han har alltså åkt snart 30 år utan stavar, så Pancho vet vad han talar om när det gäller skidåkning.

– Utan stavar slipper du dåliga stavisättningar som kanske annars hamnar mellan skidorna. Du kan inte slarvåka, utan tvingas fokusera på att göra rätt med fötterna och lägga tyngdpunkten på rätt ställe. Och så riskerar du inte att glömma dina stavar någonstans, förklarar Pancho med ett brett leende.

– Man fryser heller inte om händerna, eftersom blodcirkulationen inte hämmas av att man kramar ett stavhandtag. Man håller nog värmen bättre utan stavar eftersom man rör mer på hela kroppen i den mer surfinglika åkningen. Och så kan man faktiskt hålla högre hastighet på transportsträckor, då man kan ta längre och effektivare skridskoskär utan stavar. Man går lite lägre med rumpan och får ett fantastiskt frånskjut, påpekar Pancho.

Från Borgagården till Borgastolen till Borgastaven

Panchos hjärta bultar lika mycket för miljön och klimatet som mitt eget. Vi är dessutom bördiga från samma kommun i Skåne, och även om Pancho sedan emigrerade till Riksgränsen via Småland och nu har sadlat om till sydligaste Lappland, så känns det helt rätt när vi nu tillsammans med hans bonusbarn Joakim Engwall ironiskt nog ska börja samarbeta kring just skidstavar; bambustavar.

Tillsammans med sin fru driver Joakim Borgagården och under pandemin har de kompletterat sin verksamhet med Borgastolen, en välbalanserat vacker och funktionell stol som Jocke och Pancho snidar fram tillsammans och skickar över hela landet.

Första dagen i backen lossnade stavhylsan med spets och truga från min kompis ena stav. När jag så limmande fast den igen i Borgagårdens snickarverkstad, så började vi prata om hur Borgastolen skulle kunna kompletteras. Borgastaven skulle vara en handgjord skidstav av bambu tillverkad på liden mittemot den majestätiska Borgahällan.

Bambubröder

Att få kollegor i bambustavsbranschen är jättekul, inte bara för att det är roligare att göra saker tillsammans, utan också för att vi ska kunna samarbeta kring inköp och beställningar och utbyta erfarenheter med varandra. Dessutom blir världen bättre genom samarbeten och gemenskap. Protektionism och egoism leder sällan till något gott.

Nu börjar vi bli ett litet brödraskap i bambustavsbranschen: Kustomaid i Nederländerna, Bumbear i Bulgarien, och nu även Jocke och Pancho i Borga. Delad glädje är dubbel glädje!

Och vad gäller en, två eller inga stavar alls, så är ju det sistnämnda överlägset bäst för miljön.

Support your local dealer!
/Fabian Rimfors

Uppdaterat 2022-03-31: Freeride—Borgastaven: ett stycke skidhistoria av bambu

De första Borgastavarna! Tillverkade på Borgagården av Joakim Engwall och Pancho Snöfall.
De första Borgastavarna! Tillverkade på Borgagården av Joakim Engwall och Pancho Snöfall.
Pancho Snöfall skär ut handremmar av läder till de första Borgastavarna.
Pancho Snöfall skär ut handremmar av läder till de första Borgastavarna.
Borgastavar med handtag av kork/elastomer och handrem och mellangrepp av läder.
Borgastavar med handtag av kork/elastomer och handrem och mellangrepp av läder.
Borgastaven med gröna handtag och mellangrepp av linoljetjärat läder.
Borgastaven med gröna handtag och mellangrepp av linoljetjärat läder.
Se gärna Niklas Allestigs varma porträtt av Pancho Snöfall och låt dig inspireras.

Panchos speedskihjälm, från tiden han hette Pär Östlund. På den tiden kallades sporten "flygande kilometern" i Sverige.
Panchos speedskihjälm, från tiden han hette Pär Östlund. På den tiden sa man ”flygande kilometern” om sporten i Sverige.