Ny logga – 85 år gammal

Nya Rimforsstavens logo - tillsammans med barnen pimpade stavar.

Under tiden jag skaffar de olika delarna för att kunna ge familjen bambustavar i julklapp börjar jag fundera allt mer på att kanske börja tillverka åt vänner, och rent av också åt folk jag inte känner. Och plötsligt känns det självklart. Jag har ett brinnande intresse för miljö och klimat och skulle jag kunna inspirera andra att antingen konvertera till miljövänligare skidutrustning eller att göra sina egna bambustavar, vore det ett litet steg i rätt riktning.

När tanken mognat klart och jag hade beslutat mig för att dra i gång en egen stavproduktion, om än i pytteliten skala, behövde jag en logotyp. Jag sneglade på min gammelmorfars stavreklam i Östersunds-Posten där en sättare, troligen av ren slump, valt ett typsnitt med en speciell knorr på F:et. Spana in mellersta ”tvärstrecket”! Är det inte slående likt symbolen för svart pist? Och detta långt innan graderingsfärger och symboler fanns för pister och nedfarter, vilka tillkom så sent som på 1960-talet. Något i den stilen måste jag ju bara ha.

Stavreklam i Östersunds-Posten 1934-12-28: Rimforsstavar med fjädrande aluminiumtrissa är vinterns nyhet inom skidsporten.
Stavreklam i Östersunds-Posten 1934-12-28. Notera ”mittstrecket” i F:et.

Jag kan så klart inte låta bli att tänka på offpist-repan Rimfors i Riksgränsen, eller snarare den skylt som markerar var man kan vika av för att i svepande svängar sväva ner till Rimfors. Nedfarten är döpt efter min gammelmorfar eftersom han ofta tog den vägen ner med sina skidskoleelever. Kanske borde F:et kompletteras och förtydligas ytterligare, med en stor svart snedställd kvadrat framför varumärket? Typ som på skylten i Riksgränsen.

Sagt och gjort. Tre typsnitt senare och med lite hjälp från vänner och kollegor satt den nygamla loggan som en smäck. Nu återstod bara hur jag skulle få över loggan på stavarna. Antingen kan man brännstämpla eller gravera med laser. Det blev det sistnämnda. Och efter ett snabbt köp av en lasergravyr är jag riktigt nöjd. Och barnen också efter att ha fått pimpa sina stavar med emblem från fotbollsklubbar, egna signaturer och egen version av favoritlegot.

/Fabian Rimfors

Den svarta offpist-nedfarten Rimfors i Riksgränsen.
Offpist-nedfarten Rimfors i Riksgränsen väntar den som åker svagt vänster efter denna skylt.