Bambustavar från andra tillverkare

Mina första bambustavar - ett par Soul Poles originals som behövde kortas en aning när jag fick dem.

Det är ganska många år sedan jag började leka med tanken på att göra ett par egna bambustavar. Jag tror det var 2012 och ganska snart hittade jag tre olika tillverkare på marknaden, vilket har vuxit till betydligt fler i dag. Och förhoppningsvis får vi se ytterligare tillskott till denna miljövänliga nisch i skidbranschen.

För min del blev det ett par Soul Poles i stället för egentillverkade den gången, och som bilden ovan visar blev jag tvungen att kapa och korta ner dem direkt. Soul Poles, som så många andra stavtillverkare, tillverkar sina stavar i intervaller på fem centimeter, och jag ville ha mittemellan. Deras trugor gick ganska lätt sönder och lossnade men Soul Poles var vänliga att skicka extratrugor till mig. Men eftersom de fortsatte gå sönder eller försvinna i snön slutade det ändå med att jag fick kränga på Lekis lösnötrugor, som satt fast och häll bättre.

Mina Soul Poles original var dessutom ganska tunga; 350 gram per stav. Själv föredrar jag lite lättare stavar. När jag vägt mina gamla aluminiumstavar, min frus kolfiberstavar, och mina nya bambustavar, väger de alla cirka 250 gram per stav. Vi har alla något olika preferenser så därför listar jag här de bambustavsmärken jag själv har spanat in och följt genom åren, plus några som ganska nyligen bubblat upp till ytan. Kanske hittar du några stavar här som tillverkas närmare dig och ligger närmare dina egna ideal än mina.

Lista över bambustavstillverkare

En gemensam nämnare för många på listan är att de använder Tehnomats handtag, trugor och stavspetsar, precis som jag själv.

Listan uppdaterad 24 januari 2022.