Gör det själv-guide: skidstavar med förlängt grepp av renskinn

Bambustavar med mellangrepp av barkgarvat och ofärgat renskinn.

Många skidåkare föredrar stavar med förlängt grepp. Lite extra greppyta kan ibland vara praktiskt, både när man går uppför berget och när man åker utför. Med väl insmorda läderhandskar brukar man få bra grepp oavsett om det finns förlängt grepp eller ej på stavarna. Men har man inga läderhandskar, eller vill få ännu bättre grepp om sina stavar nere på skaften, så är det enkelt att fixa förlängt grepp på skidstavarna.

Här är en gör-det-själv-guide som beskriver hur du kan förlänga greppytan på bambustavar med 25 cm extra grepp på skaftet under handtagen. Grundprincipen är densamma som när du använder grepplinda på ett tennisracket eller lindar ett cykelstyre.

Material och verktyg

 • 1 par skidstavar med löstagbara handtag
 • 2 st remmar av läder (renskinn*) med måtten: 25 mm breda, 0,8 mm tjocka, och 900 mm långa
 • Dubbelhäftande tejp (för tjockare/mjukare grepp använd skumplasttejp)
 • Flextejp (Bison*) eller annan tunn armerad tätningstejp
 • Såpa (linsåpa*)
 • Sadelfett/handskfett/linoljevax
 • Gradskiva eller vinkel på ca 22 grader
 • Sax
 • Tumstock och penna

* Mina produktval

Gör-det-själv-guide — steg för steg

Tid som behövs: 1 timme

Arbetsmoment steg för steg

 1. Mät upp och markera vinkeln på skinn-/läderremmarna

  Jag använder barkgarvat renskinn som är 0,8 mm tjockt och 25 mm brett. För att få 25 cm extra greppyta under handtaget behövs minst 90 cm långa läderremmar för att vara säker på att längden räcker. Den ände som påbörjar lindningen måste skäras/klippas av i lämplig vinkel. Markera en vinkel på ca 22 grader med ett streck med blyerts eller krita. Det går också att mäta ca 65 mm längs överkanten på remsan och dra ett diagonalt streck. Se sista bilden!Markera en vinkel på ca 22 grader med ett streck med blyerts eller krita Jag klipper av i ca 22 graders vinkel.

 2. Klipp/skär till vinkeln på remsorna

  Klipp eller skär till 22-gradersvinkeln på remmarna.Klipp eller skär till 22-gradersvinkeln på remmarna.

 3. Dubbelhäftande tejp

  Klipp 25 cm långa remsor av dubbelhäftande tejp. Önskar du tjockare och lite mjukare grepp så använd dubbelhäftande skumplasttejp. Det går också att tejpa direkt runt skaftet, och sedan skära snitt längs med för att kunna ta bort skyddspappen. Det blir dock mindre knöligt med klippta remsor. Har du tur hittar du kanske tunnare tejp.Klipp 25 cm långa remsor av dubbelhäftande tejp. Det går också att tejpa direkt runt skaftet, och sedan skära snitt längs med för att kunna ta bort skyddspappen. Det blir dock mindre knögligt med klippta remsor.

 4. Fäst dubbelhäftande tejp på skaftet

  Fäst remsorna av dubbelhäftande tejp på stavskaftet. Tejpen ska sitta från där handtaget slutar i nederkant och 25 cm ner på skaftet. Pilla av skyddspappen.Fäst remsorna av dubbelhäftande tejp på stavskaftet. Tejpen ska sitta från där handtaget slutar och 25 cm ner på skaftet. Pilla av skyddspappen.

 5. Fäst läderremmen

  Lägg spetsen av den tillskurna vinkeln på läderremmen i rät vinkel mot den dubbelhäftande tejpen på stavskaftet. Linda sedan runt tills remmen överlappar sig själv och döljer spetsen du började med. På så sätt låser du fast läderlindan. Obs! Man börjar alltid linda nerifrån och fortsätter uppåt mot handtaget.Lägg spetsen av den tillskurna vinkeln på läderremmen i rät vinkel mot den dubbelhäftande tejpen på stavskaftet. Linda sedan runt tills remmen överlappar sig själv och döljer spetsen du började med.

 6. Linda läderremmen

  Linda läderremmen uppför skaftet med ca 6—7 mm överlapp. Mer överlapp kräver längre rem! Spänn remmen lagom medan du lindar. Det får inte vara för löst men inte heller för hårt, så att remsan blir för tunn och smal.Linda läderremmen uppför skaftet med ca 5–8 mm överlapp.

 7. Klipp av läderremsan

  När du lindat halvannan centimeter ovanför där handtaget skulle ha slutat om de satt på, så klipper du av remsan tvärt.När du lindat halvannan centimeter ovanför där handtaget skulle ha slutat om de satt på, så klipper du av remsan tvärt.

 8. Fäst remsan med flextejp

  Klipp av en ca 8 cm lång bit flextejp, och fäst läderlindan genom att vira flextejpen minst ett varv runt skaftet. Se till att flextejpen inte hamnar nedanför där handtaget kommer att monteras. När jag använder Tehnomats handtag, som är 10,5 cm djupa invändigt, ser jag till att flextejpen inte går längre ner på staven än 9,5 cm. På så sätt döljs den gröna flextejpen när handtagen kommer på.Klipp av en ca 8 cm lång bit flextejp, och fäst läderlindan genom att vira flextejpen minst ett varv runt skaftet.

 9. Såpa

  Doppa ett finger i linsåpa (eller annan ofärgad såpa) och gnid både på staven från tejpen och uppåt, samt lite inuti handtaget. Kladda inte ner lädret för då kan det bli fläckar!Doppa ett finger i linsåpa (eller annan flytande såpa) och gnid både på staven från tejpen och uppåt, samt lite inuti handtaget.

 10. Pressa på handtag

  Pressa på handtaget genom att trycka och vrida tills det är i botten.Pressa på handtaget genom att trycka och vrida på det tills det är i botten.

 11. Smörj in lädret

  Innan du tar ut stavarna i snön är det viktigt att smörja in lädret med sadelfett, läderbalsam eller liknande. Handskfett och linoljevax fungerar också bra. Smörj rikligt och låt sedan stavarna stå ett dygn och suga in fettet, eller tills fettet sugit in fullständigt. Ofärgat naturläder mörknar något när det smörjs in.Smörj in lädret med sadelfett, läderbalsam eller liknande.

 12. Klart!

  Done diddly done! Smörj gärna läderlindan någon gång om året, så kommer de att hålla länge och ge extra bra grepp. Lädret kommer dessutom bara att bli snyggare med åren!Färdiga stavar med förlängt grepp av renskinn.

Instruktionsfilm för förlängda grepp

Instruktionsfilm för hur du kan fixa förlängt grepp på dina skidstavar.

Om tejp och läder

Med rätt material går det lätt. All tejp måste vara stark. Du behöver dubbelhäftande tejp för greppytan och superstark flextejp för att fästa änden av läderremmen. För greppytan har du två alternativ beroende på dina preferenser: en tunn tejp för ett tunt grepp, eller en tjock tejp för ett tjockt grepp. En bred tejp kan behöva klippas i mindre remsor. Ovan använder jag en 50 mm bred tejp, men oftast använder jag en skumplasttejp med 25 mm bredd.

Lädret ska också vara relativt tunt för att vara följsamt. Barkgarvat renskinn är både väldigt slitstarkt och följsamt, och miljövänligt framställt. Samtidigt stöttar det samernas rennäring. Här skaffar jag mina material.

Lycka till och god tur!
Fabian Rimfors

Bambustavar med korkhandtag och förlängt grepp av barkgarvat renskinn.
Bambustavar med korkhandtag och förlängt grepp av renskinn.
Skidstavar av Calcuttabambu med förlängt grepp av barkgarvat renskinn.
Skidstavar med förlängt grepp av barkgarvat renskinn.
Neongula skidstavar av bambu.
Mina egna bambustavar med förlängt grepp av barkgarvat renskinn.
Bambustavar med förlängt grepp av renskinn, med skumplasttejp under för tjockare och mjukare grepp.
Med dubbelhäftande skumplasttejp blir diametern på det förlängda greppet 2 mm tjockare, och mjukare.
Fat Bears traditionella läderfett med svenskt björnfett tillverkas i liten skala i Rättvik och är ypperligt att smörja in renskinnsgreppen med. Den mörka innehåller tjära och doftar ljuvligt.
Fat Bears traditionella läderfett med svenskt björnfett tillverkas i liten skala i Rättvik och är ypperligt att smörja in renskinnsgreppen med. Den mörka innehåller tjära och doftar ljuvligt.
Förlängt grepp (25 cm) av barkgarvat renskinn. Foto: Andreas Hillergren
Förlängt grepp (25 cm) av barkgarvat renskinn. Foto: Andreas Hillergren