Hållbara turstavar för fjällskidor och jakt

Rimfors turstavar av bambu med Åsnens turskidor Nansen i vinterlandskap.

Tre år har gått sedan jag byggde mina första bambustavar. Under hela denna tid har jag bara gett utrymme för alpina stavar på min webb. Visserligen svävade jag ut och tillverkade några renodlade längdstavar i 1920-talsstil för den hundrade upplagan av Vasaloppet, men det var ett undantag. Av alla de stavar jag byggt så har faktiskt vart åttonde par varit turstavar. Alltså långa stavar med stor truga för turåkning — den sortens stavar du använder när du går skidor i ospårad terräng, med eller utan pulka och gevär. Flera av kunderna som beställt långa turstavar med stora trugor har dessutom varit jägare från Norrland.

En bra arkitekt drar gångstråket där människorna går. Då gör gångbanan nytta och hamnar rätt. Jag har bara tänkt alpint tidigare och missat var åttonde kunds önskemål. Nu ritar jag om i webbutiken och lägger till ett stråk för alla de som önskar turstavar. Så nu finns en turtruga med 120 millimeters diameter att välja bland trugorna.

Turtrugan tillverkas av familjeföretaget Tehnomat i Slovenien. Exakt vilket material det tillverkas av är en affärshemlighet, eftersom det är just den som gör trugan flexibel även i kalla temperaturer. Turtrugan är alltså mjukare och bryter inte snön på samma sätt som hårdare trugor. Aluminiumringen gör dessutom att trugan påminner mycket om min gammelmorfars trugor på den ursprungliga Rimforsstaven, som han tog patent på under första halvan av 1930-talet.

Varför vill då vissa turåkare och jägare ha just turstavar av bambu? Jo, de vill ha ett pålitligt, hållbart och robust material som håller och inte kan gå av. Säkerhet helt enkelt. En skidstav i bambu kan spricka, men den går inte av i två bitar och lämnar dig kapsejsad på fjället eller i skogen. Utsätts bambun för extrem påfrestning kan den så klart spricka. Men då spricker den längs med fibrerna och går inte tvärt av. Och spricker den så är det i regel bara att sätta ett varv tejp runt så funkar den igen.

Det är denna pålitlighet som turåkare och jägare uppskattar och värnar om. Och de har ju helt rätt. Turstavar, eller jaktstavar om man så vill, blir årets ”julklapp” till mina kunder. Och glöm femcentimetersintervaller! Du kan välja exakt längd. Vill du ha 143 cm eller 157 cm så får du just det.

God jul!
Fabian Rimfors

Tack för fina foton Patric Henricson/Groundstone!

Bambustavar för turskidor vid ett ledkryss i vinterlandskap.
Stora trugor kan behövas i vinterlandskapet.
Bambustavar med förlängt grepp av barkgarvat renskinn under handtaget.
Förlängt grepp av barkgarvat renskinn under handtaget är ett uppskattat tillval. Väl insmort med läderfett ger det väldigt bra grepp.
Många turåkare och jägare väljer korkhandtag till sina bambustavar.
Många turåkare och jägare väljer korkhandtag till sina bambustavar.
120 mm flexibla turtrugor med aluminiumring för ospårad terräng i djup snö.
120 mm flexibla turtrugor för ospårad terräng i djup snö.
Korkhandtaget består av 50/50 kork och gummiliknande termoplastisk elastomer (TPE-SEBS), och väger tio gram mindre per handtag än de färgade handtagen.
Korkhandtaget består av 50/50 kork och gummiliknande termoplastisk elastomer (TPE-SEBS), och väger tio gram mindre per handtag än de färgade handtagen.
Rimfors turstavar av bambu med 120 mm truga och förlängt grepp av renskinn från Sattajärvi.
Rimfors turstavar av bambu med 120 mm truga och förlängt grepp av renskinn från Sattajärvi. Snygga även inomhus!
Patric Henricson från Groundstone, med sina skräddarsydda Rimforsstavar i Sälen.
Inläggets fotograf, Patric Henricson från Groundstone, med sina skräddarsydda Rimforsstavar i Sälenfjällen.