Första testet — stavarna levererar

Äldste sonen är nöjd med sina bambustavar som han testade i Trysil.

Nu är det upp till bevis. På barnens träningsläger i Trysil passar vi på att testa våra nya bambustavar, inte bland slalomkäpparna i Høgegga dock,* men väl på resten av berget under övrig tid. Lyckligtvis lever våra bambustavar upp till förväntningarna.

Mina gamla Soul Poles (modell Original soul) väger cirka 350 gram per stav, är 20 mm i diameter i tjocka änden och 18 mm nere vid trugan. Personligen har jag tyckt att de är lite tunga och väl kraftiga för att passa mig perfekt. Mina nya egentillverkade stavar väger cirka 250 gram per stav och är som sagt runt 16 mm i diameter vid handtaget och 14–15 mm där nere. Vikten är i stort sett samma som mina gamla aluminiumstavar och min frus kolfiberstavar, båda från Scott.

Bambustavarna känns lätta och smidiga, och är välbalanserade mellan stabilitet och flexibilitet. Alla fem i familjen är nöjda med sina nya bambustavar. Äldste sonen hade dessutom matchat sina stavar med sin outfit.

* Att smälla käpp med bambustavar känns trots allt onödigt, även med punch guard monterat. Risken är att bambun spricker längs med fibrerna eftersom det trots allt är ganska hårda smällar emellanåt.

Uppdatering: Vintern 2022/2023 testade vi att smälla käpp med bambustavar och punch guard. Det fungerar utmärkt, så länge man väljer rätt bambu. Läs mer här: Slalomracing med bambustavar

/Fabian Rimfors