Oops! Där rök stavspetsen och trugan

Fabian Rimfors med bambustavar i Borgafjäll. Foto: Andreas Hillergren

Nyligen var jag uppe med min familj och vänner i Borgafjäll. I mina ögon ett av de roligaste och mest mångsidiga skidorterna i hela landet. Här finns vältrimmade skiroutes som bjuder på Sveriges kanske bästa skogsåkning. Här finns böljande pister som skriker efter stålkanter men som bara pistas till hälften för att låta lössnön ligga orörd tills den smeks av våra svängar. Lägg därtill att snön faller rikligt i denna del av Lapplands inland och att man oftast kan räkna antalet skidåkare i systemet på sina fingrar och tår.

Därutöver finns här fler fjäll som man kan topptura på med stighudarna på redan från Borgagården, vars stugby vi bor i. En del åker faktiskt till och med från Åre för att åka skidor i Borgafjäll och dess omnejd. Själva hoppar vi på Snälltåget i Hässleholm på kvällen och vaknar i egna sovkupén längs Inlandsbanan på morgonkvisten. Strax välkomnar Doroteas kommunalråd oss med varm choklad och kanelbullar på perrongen. Det kan knappt bli enklare, eller miljövänligare, eftersom dieseltåget numer går på rapsolja. Rena rama julkalendern!

För att få plats med lite mer lim när jag skulle limma tillbaka min väns stavhylsa så täljde jag en aning på bambun.
Carva på dagen och karva på kvällen. För att få plats med lite mer lim när jag skulle limma tillbaka min väns stavhylsa så täljde jag en aning på bambun.

Tappad stavhylsa — vilket är lämpligaste limmet?

Ännu bättre blev det när bambustavarna plötsligt var i majoritet i skidanläggningen och regerade i Borga. Tolv par bambustavar, i alla möjliga färger och features, alla tillverkade hemma i Brösarp. Vi var alltså färre än tjugo åkare på fjället. Men säg den lycka som varar för evigt. Redan första dagen lossnade stavhylsan, med spets och truga, från min kompis ena stav. Som tur var hittade han den igen och dagen efter kunde jag låna limpistolen i Borgagårdens snickarverkstad och limma fast den igen.

Exakt varför stavhylsan lossnade vet jag inte säkert, men jag har två teorier. Antingen behövs mer utrymme för smältlimmet mellan själva hylsan och bambun. Eller så är det lim jag använt, Rapids PRO+ för trä och metall, för hårt och styvt vid låga temperaturer. Kanske en kombination av båda. Efter att ha pratat med Rapid och deras limexperter så ska vi testa Rapids PVC/kabel, som har mindre harts och därför är ett mjukare lim som förblir flexibelt ner till lägre temperaturer än PRO+.

Stavhylsan satt väldigt tajt på bambukäppen, så innan jag limmade tillbaka hylsan så karvade jag bort lite mer för att göra diametern på bambun något mindre. På så sätt skapades aningen mer utrymme för limmet, som denna gång var en vitaktig, halvgenomskinlig limstav med mycket mindre harts, till skillnad mot mina gulaktiga PRO+.

Rapids limstavar: PVC/Kabel för olika typer av plast och glas, samt PRO+ för trä och metall. Frågan är: vilket av dem fungerar bäst och behåller flexibiliteten bäst vid låga temperaturer?
Rapids limstavar: PVC/Kabel för olika typer av plast och glas, samt PRO+ för trä och metall. Frågan är: vilket av dem fungerar bäst och behåller flexibiliteten bäst vid låga temperaturer?

Tester med olika sorters lim

Att byta till epoxi eller något annat lim än limstavar finns inte på kartan. Smältlim är inte bara miljövänligare, utan även betydligt mer praktiskt om man behöver byta ut bambupinnen, förlänga eller korta ner sin skidstav.

Det lim som enligt materialbeskrivningen ska passa bäst för trä och metall är som sagt Rapids PRO+, men det gäller vid normala temperaturer. Nu har Rapid varit vänliga nog att skicka ett paket av deras limstavar för PVC, kablar, glas, och olika typer av plast. Alltså ett mjukare lim. Nu återstår att testa och jämföra de båda limmens draghållfasthet och flexibilitet vid kalla temperaturer. Spännande! Och rapport kommer så småningom.

Hur som helst var det enkelt att fixa min kompis stav och resten av veckan funkade den galant.

/Fabian Rimfors

P.S. Till hösten planerar jag att utveckla stavhylsorna med ett eller två varv invändig gänga i botten av hylsan. Då blir bambun som en bult och hylsan som en mutter. Tills dess säkrar jag upp med en popnit så att inte trugor och stavspetsar kommer bort i snön. Se bild nedan!

Uppdatering för smältlim och stavhylsor

Rapids mjuka smältlim PVC/Kabel tål kalla temperaturer betydligt bättre är Rapids PRO+. Teorin om att ett mjukare lim fungerar bättre till bambustavar stämmer alltså. Så nu använder jag Rapids PVC/Kabel. Mina nya stavyhylsor är dessutom uppgraderade med en invändig gänga, och skruvas på som en mutter på en bult. Lim + gängor = ultimat hållfasthet!

Borgafjäll har kanske Sveriges bästa skogsåkning med sina vältrimmade skiroutes.
Tjohoo! Borgafjäll har kanske Sveriges bästa skogsåkning med sina vältrimmade skiroutes.
Skiroute Vinkeln i Borgafjäll, först genom gles fjällbjörk och sedan genom glesad gammelgranskog.
Skiroute Vinkeln i Borgafjäll, först genom gles fjällbjörk och sedan genom glesad gammelgranskog.
Sex av tolv par bambustavar i Borgafjäll. Bambumaffian var ofta i majoritet i Borga.
Sex av tolv par bambustavar i Borgafjäll. Bambumaffian var ofta i majoritet i Borga.
Norrsken har kanske inget med bambustavar att göra, men det är ju alltid en välkommen krydda på kvällskvisten i Borgafjäll.
Norrsken har kanske inget med bambustavar att göra, men det är ju alltid en välkommen krydda på kvällskvisten i Borgafjäll.
På min äldste sons stavar säkrade jag stavhylsorna med en popnit. Jag borrade ett hål på 3,5 mm genom ena sidan på hylsan och bambun och satte en popnit med samma diameter för att förhindra att stavhylsan lossnar. En droppe trälim i hålet innan popniten sätts i skyddar från att väta tränger in. Behöver man byta bambupinne är det bara att borra mitt i niten med samma borr.
Familjens stavhylsor är nu säkrade med popnit. Jag borrade ett hål på 3,5 mm genom ena sidan på hylsan och bambun och satte en popnit med samma diameter för att förhindra att stavhylsan lossnar. En droppe trälim i hålet innan popniten sätts i skyddar från att väta tränger in. Behöver man byta bambupinne är det bara att borra mitt i niten med samma borr.
Även förr i tiden, som på gammelmorfars bambustavar från 1930-talet, modell Rimfors, förankrades aluminiumhylsan och trugan i bambun med hjälp av en metallbit – en genomgående saxsprint och två brickor.
Även förr i tiden, som på gammelmorfars bambustavar från 1930-talet, modell Rimfors, förankrades aluminiumhylsan och trugan i bambun med hjälp av en metallbit – en genomgående saxsprint och två brickor..