Stavhylsorna – akilleshälen mellan bambu, truga och spets

Min väns ritning på nya stavhylsor i aluminium.

Redan innan jag började tillverka stavar hade jag funderat över att akilleshälen för bambustavar är dess ”fot”, alltså den hylsa, på engelska kallad ferrule, som såväl skaft som truga och spets fäster vid. Här måste det bli rätt, annars kan den lossna, gå sönder eller ställa till andra problem. Hylsan måste med andra ord sitta fast ordentligt, ha så låg vikt som möjligt, och gifta sig bra med både bambupinnen, trugan och själva spetsarna. Och detta samtidigt som den är enkel och inte alltför tidskrävande att montera.

De stavhylsor jag köpt från Tehnomat är gjorda för cylindriska teleskopstavar och är i plast. Fördelen med deras är att trugan då går att skruva på, men nackdelen är att kontaktytan att limma fast i bambu är liten. Hylsan behöver vara djupare, och min första egna lösning med borrad träplugg och trallskruv för att fästa bambun i plasthylsan är tidskrävande. Jag behöver något effektivare, tåligare och hållbarare.

Jag kontaktar en skidåkande vän med kunskaper i CAD. Vi kopierar en del mått från Tehnomats plasthylsor för trugor som pressas på. Jag får en ritning och börjar förhöra mig bland svarverier. Jag får god kontakt med Gnosjö Automatsvarvning, ett småländskt familjeföretag som bryr sig om miljö och klimat precis som jag själv. Det är viktigt! Efter lite justeringar skickar de några prototyper (av 6026-legering), som passar perfekt med Tehnomats stavspets i tungsten (Volframkarbid). Invändigt är de svarvade med räfflor, och utvändigt är jacket för trugan perfekt anpassat för både Tehnomats skruv-trugor och vanliga traditionella trugor. Mina nya stavhylsor/stavfötter passar alltså båda varianter.

Jag hinner byta ut mina gamla plasthylsor mot nya aluminiumhylsor precis innan vi tag tåget upp till Kittelfjäll med familjen. Jag använder Rapids limstavar för professionellt bruk. Nya tester väntar. Sitter de tillräckligt hårt fast? Hur fungerar de med trugorna och spetsarna?

/Fabian Rimfors

Medan jag var i Val d'Isère landade ett paket i brevlådan med finfina stavhylsor från Gnosjö.
Medan jag var i Val d’Isère landade ett paket i brevlådan med finfina stavhylsor från Gnosjö. Till vänster syns Soul Poles betydligt grövre hylsa.
Inuti de nya stavhylsorna går ett spår. Räfflorna gör att hylsorna biter fast bättre mot bambun.
Inuti de nya stavhylsorna går ett spår. Räfflorna gör att hylsorna biter fast bättre mot bambun.
Mina stavar med nya aluminiumhylsor från Gnosjö Automatsvarvning.
Mina stavar med nya aluminiumhylsor från Gnosjö Automatsvarvning.