Idé till handrem från en kapsylöppnare

En kapsylöppnare gav idén om att kunna reglera handremmen med hjälp av bara en hand.

Jag vet inte riktigt varför jag kom att tänka på justeringsmöjligheter för handremmar på skidstavar när jag såg en helt vanlig kapsylöppnare på kökbordet. Men av någon anledning fick jag en idé. Kanske skulle man med enbart en hand kunna reglera längden på handremmen och hur tajt den ska sitta runt handloven. Efter att ha brutit vänster underarm helt av som barn, på grund av att hela handen var genom remmen på staven, använder jag väldigt sällan handremmarna mer än när jag ska staka långa sträckor. Men vid just stakning kan det verkligen vara guld värt med bra handremmar som enkelt går att justera.

Tydligen är jag inte först med denna idé. Både Dynafit och Kang verkar ha gått i liknande tankar. Jag hoppas att det är något de är nöjda med så att jag inte är inne på ett dött spår.

Handrem som enkelt kan justeras med en hand

Nu har jag i varje fall testat idén, och den verkar fungera riktigt bra. Jag sågade ut en liten metallbit ur en gammal spikplåt. Sedan borrade hål och filade för att kunna dra genom handremmen. Andra änden skruvade jag fast i handtaget tillsammans med plåtbiten. Vips gick det att justera remmen med bara en hand — bara att dra i lösa flärpen för att spänna och dra i andra änden för att lossa.

Nu är det dags för nästa lösning. Hur ska jag kunna enklast och billigast möjligt få tag på sådana här små plåtbitar? Jag kan inte stå med bågfil, borr och metallfil och såga ut sådana här kapsylöppnarliknade plåtbitar i några större mängder. Handremmarna jag håller på att tillverka genom Weaver Textile är i varje fall anpassade till denna idé. Nu gäller det bara att komma på ett bra sätt jag tillverka dessa små plåtbitar.

/Fabian Rimfors