Jag är uppvuxen 200 meter från en skidbacke där jag själv kunde sätta i gång liften så fort vi hade tillräckligt med snö. Och snö hade vi på den tiden, även här på Österlen. Och att snö skulle bli en bristvara i framtiden kunde jag aldrig ens föreställa mig. Min mamma engagerade sig visserligen politiskt för miljön på den tiden men jag kopplade aldrig det till klimatet och den globala uppvärmningen. Till slut trillade polletten ner och nu har omsorgen för klimat och miljö blivit en naturlig del av alla beslut och handlingar jag gör i min vardag.
Vi hade så klart både bra och dåliga vintrar på 80-talet också. Men faktum är att vi inte har kunnat öppna skidbacken en enda dag sedan 2018, och då krävs bara en dryg decimeter snö för att vi ska kunna svänga runt i pisten. Snö eller ej i vår lilla skidbacke spelar kanske mindre roll. Det är betydligt värre på andra håll. Klockan tickar och jordens medeltemperatur når nya rekordnivåer stup i kvarten. Som mest stiger den vid polerna men över hela världen ser vi förändringar. Stormarna blir vanligare och kraftigare, torrperioderna fler och längre, fler skogsbränder, fler översvämningar … fler liv.*
POW — Protect Our Winters
Lyckligtvis är det vi människor som ligger bakom att jorden nu kokar. För det betyder att det också är vi människor som har makten i våra händer och kan stävja den globala uppvärmningen. Vi kan alla göra något och det finns gott om klimatsmarta valmöjligheter. Ett av dem är att gå med i Protect Our Winters. POW är en internationell ideell förening med passionerade friluftsmänniskor som sedan 2007 arbetar för att värna vintern, de platser och livsstilar vi alla älskar, från klimatförändringarna.
För oss svenskar är det extra enkelt eftersom det numer finns en svensk underförening, Protect Our Winters Sweden. Joel Lundberg, ordförande för ”POW Sverige”, berättar här vad just du kan göra.
Intervju med POW Sverige
Hur kan man stötta POW?
— Som privatperson gör man det enklast genom att bli medlem i vår förening. Det blir man enkelt via vår hemsida och då får man även specifik information samt inbjudningar till event under året. Som företag kan man ansöka om att bli en POW Partner. Där följer vi en policy för utvärdering av ambitioner samt har en modell med olika nivåer för kvalificerade företag.
— Vill man endast donera till vårt arbete går det naturligtvis också bra, berättar Joel.
Vad kan man få hjälpa till med som volontär i POW?
— Våra volontärer är medlemmar som tar ytterligare ett steg och vill bidra aktivt till vårt arbete. Det kan handla om att bemanna event, som filmfestivaler, VM, världscuper, toppturer, och annat. Men det kan också handla om att skriva debattartiklar, delta i demonstrationer, eller att hjälpa till med administrativt arbete inom kommunikation, koordinering av projekt eller ekonomi.
— Det finns även goda möjligheter att gå med i arbetsgrupper tillsammans med våra europeiska systerorganisationer, förklarar Joel.
Vilka POW-aktiviteter är du själv mest stolt över de senaste åren?
— Tre saker är jag extra stolt över. Kampanjen #väljvintern inför svenska valet 2018. En enorm volontärinsats och stark kampanj med egen sajt och som kulminerade i stort deltagande i klimatmarschen som sammanföll med valet.
— Vår POW-lounge och vårt arbete under VM i Åre 2019. Vi hade ett stort gäng volontärer som jobbade två veckor för att prata hållbar vintersport och värva medlemmar, samt med att påverka alla företag som närvarande vid evenemangen.
— Och sist men inte minst, kampanjen #leadtheway som vi drev i höstas och som koordinerades över hela Europa tillsammans med POW:s ambassadörer och partnerföretag för att sätta press på EU-politiker att höja ambitionen för koldioxidmålet till 2030, berättar Joel Lundberg, ordförande för Protect Our Winters Sweden.
Bli medlem i POW du också!
Läs med om Protect Our Winters Sweden på www.protectourwinters.se och bli medlem!
/Fabian Rimfors
* enligt Global Climate Risk Index 2021 som presenterades på Climate Adaptation Summit 2021.