Voilà! Les Bâtons d’Alain, fast av bambu

Robert åker kallpuder i Kittelfjäll med sina nya Les Bâtons d'Alain-inspirerade bambustavar.

När människan började använda skidstavar för tusentals år sedan fanns så klart inget handtag på stavarna. Man hade ingen handrem heller och skidåkaren höll sällan längst upp på staven. Sedan började vi successivt göra handtag av läder för bättre grepp och när två stavar blev norm blev även handremmarna standard. Men det finns faktiskt fortfarande tillfällen när varken utpräglade handtag eller remmar behövs. Som när du åker bottenlöst puder och vill ha ett långt sömlöst grepp för att kunna hålla dina stavar längre ner.

För något år sedan såg jag en av mina vänner vina ner för bergssidorna i franska Alperna med just ett par stavar utan vare sig handtag eller handrem. Stavarna visade sig komma från Chamonix och hade ett enda 70 cm långt grepp av EVA-skum (etenvinylacetat). Fabrikatet heter Les Bâtons d’Alain och staven har rönt ganska mycket uppmärksamhet på sistone. Direkt tänkte jag: varför inte göra en klimatsmartare version med bambu och renskinn?

Les Bâtons de Rimfors

Jag kollade med min kompis. Stämde av längd, gravyr och storlek/färg på trugorna. Jag letade reda på de absolut längsta renskinnsremsorna jag hade, 118 cm, och började fundera på hur jag bäst skulle fästa dem i toppen. En annan vän, min stavbyggarkollega Axel Lehmkuhl i Schweiz, gör redan en miljövänlig variant som kort och gott går under namnet Les Bâtons. Därför ville jag ha en egen twist på min version.

Jag använder redan barkgarvat renskinn för att förlänga greppytan under handtagen, så det är bara att fortsätta linda renskinnet vidare upp till toppen. Frågan var bara — hur fäster jag renskinnsremsan på toppen? Första tanken var att använda en svart plastknopp, men det vore synd på det fina renskinnet. Det skulle heller inte vara särskilt skönt att skjuta på med handflatan, vilket man ju gör ibland. I stället köpte jag björkkulor på 37 mm i diameter, som jag sågade till, pluggade, borrade, och justerade tills jag hade två identiska ovala knoppar. De blev kronan på verket. Grepplängden blev 33 cm.

Slutligen smorde jag in renskinnet med Fat Bears svarta björnfett med trätjära som inte bara ger ett effektivt och naturligt skydd mot väta. Det blir också väldigt snyggt. Eller vad tycks?

/Fabian Rimfors

Tack Robert för de kittlande bilderna från Kittelfjäll!

P.S. Själv använder jag aldrig handremmarna mer än uppförs och slättförs.

Robert visar sina nya bambustavar i Kittelfjälls offpist.
Voilà! Les Bâtons de Rimfors, inspirerade av stavarna med ännu längre grepp som tillverkas i Chamonix – Les Bâtons d’Alain.
Robert visar sina nya bambustavar i Kittelfjälls offpist.
Stavmodellen har inget utpräglat handtag längst upp, utan har i stället ett 33 cm långt grepp av renskinn.
Bambustavar med långt grepp, inspirerade av Les Bâtons d'Alain, djupt nerstuckna i pudersnö.
Jungfrufärden för de Les Bâtons d’Alain-inspirerade stavarna bjöd på djupt puder.
Renskinnsgreppet är förslutet med en knopp i björk längst upp på skidstaven.
Renskinnsgreppet är förslutet med en knopp i björk längst upp på skidstaven.
Ett enda 33 centimeter långt grepp av barkgarvat renskinn.
Ett enda 33 centimeter långt grepp av barkgarvat renskinn.
Översta decimetern är lite tjockare men du kan greppa staven var som helst.
Översta decimetern är lite tjockare men du kan greppa staven var som helst.
Bambustavar med extra långt grepp för freeride, topptur och telemark.
Bambustavar med extra långt grepp för freeride, topptur och telemark.
Hållbara bambustavar inspirerade av franska Les Bâtons d'Alain i Chamonix.
Hållbara bambustavar från Brösarps backar, inspirerade av franska Les Bâtons d’Alain i Chamonix, och schweiziska Les Bâtons i Corsier-sur-Vevey.
Renskinnsgreppet är insmort med Fat Bears läderfett, med äkta tjära och björnfett.
Renskinnsgreppet är insmort med Fat Bears läderfett, med äkta tjära och björnfett.

Uppdatering vintern 2024

Det händer att kunder frågar om jag kan tillverka stavar utan handtag åt dem, som modellen jag beskriver här ovanför. Ja, och nej! Jag har testat en snarlik modell, med 20 cm långt korkhandtag som överlappar den 25 cm långa renskinnslindan. På detta sätt blir greppytan totalt cirka 45 cm lång. Denna modell, som du ser foto på nedanför, kan jag tillverka åt dig.

Två par topptursstavar, ett med turkosa trugor och ett med cerise, i stil med Les Bâtons d'Alain fast av bambu, med 20 cm korkgrepp och därunder 25 cm förlängt grepp av barkgarvat renskinn.
Topptursstavar i stil med Les Bâtons d’Alain fast av bambu, med 20 cm korkgrepp och därunder 25 cm förlängt grepp av barkgarvat renskinn.