Testar nya förlängda grepp: hampasnöre och grepplinda

Hand håller upp ett par skidstavar med rosa handtag och förlängt grepp av lindat naturfärgat hampasnöre.

Stavar med förlängda grepp har blivit en trend bland toppturande skidåkare på senare år. En del har till och med slutat med sina teleskopstavar när de upptäckt enkelheten med fasta stavar och en enda lång greppyta. Inget krångel med clips — bara att fatta nytt grepp. Stavtillverkare som franska Les Bâtons d’Alain i Chamonix and nordamerikanska Folkrm i Oregon har visat vägen. Dock använder de båda grepp av EVA-plast och skaft av aluminium. Knappast de miljövänligaste materialen.

För de skidåkare som föredrar solida, enkla och pålitliga stavar med långa grepp har jag haft två typer av förlängda grepp: renskinn och halkfri krympslang. Fördelarna med renskinn är att det är biologiskt nedbrytbart och stöttar den samiska kulturen. Nackdelarna är att det tar lång tid att göra greppförlängningar med renskinnsremmar, det är dyrt och är långt ifrån ”veganskt”. Fördelarna med halkfri krymsplang är att det är snabbt att arbeta med och är billigt. Å andra sidan är det tunt, tillverkat av petroleumplast och är inte ett naturmaterial. Dessutom tycker jag inte att krympslangen greppar lika bra som läder.

Testar långa förlängda grepp av hampasnöre

Nu kan jag erbjuda ett tredje alternativ av förlängt grepp: miljövänlig hampa. Inspirerad av min schweiziska stavbyggarkollega Axel Lehmkuhl i Corsier-sur-Vevey, har jag gjort en ny testmodell. Axel har sedan 2018 tillverkat en miljövänlig bambustav med ett enda långt grepp av hampasnöre. Så jag beställde helt enkelt hem hampasnöre och lindade 28 cm långa grepp på min frus stavar. Nu är kanske inte hon den som flitigast använder förlängt grepp, men jag fick i varje fall testa min idé och fick en känsla för hur det är att göra förlängt grepp med just hampasnöre.

Jag är övertygad om att hampagreppen kommer att fungera jättebra, så länge jag lindar snöret noga. Det måste vara fast och hårt lindat och ändarna måste fästas ordentligt. Jag använde ett enkeltvinnat 3,2 mm treslaget snöre och klippte av ungefär fem meter till respektive stav. Underst satte jag en smal remsa dubbelhäftande tejp på bambustaven. Den håller hampasnöret på plats och förhindrar att det rör sig.

Fördelarna med att göra långa greppförlängningar av hampa är att det är ett miljövänligt och biologiskt nedbrytbart naturmaterial, det är billigt och det är förhållandevis snabbt att arbeta med. Dessutom blir det väldigt snyggt och matchar mina beigea handremmar. Idel fördelar alltså.

Bambustavar med rosa handtag och trugor och med förlängda grepp av lindat hampasnöre.
Handremmarna och hampagreppen matchar varandra perfekt.
Ett par skidstavar med orangea handtag och förlängda grepp av orange grepplinda.
Det blev snyggt med grepplinda, men inte lika snyggt som med hampasnöre eller renskinn.

Testar förlängda grepp av grepplinda

Det snabbaste sättet att göra långa greppförlängningar vore att använda något som är helt färdigt att använda. Något som inte behöver anpassas eller förberedas. Grepplinda finns ju att köpa till racketar och klubbor. Därför gjorde jag också ett par stavar med just grepplinda. Eller rättare sagt, egentligen tog jag min äldste sons gamla stavar, som väntar på att nästa syskon ska växa till sig.

Det var inte så snabbt att arbeta med som jag hade trott. Innan jag kunde börja tejpa var jag tvungen att klippa och anpassa änden att börja linda med. Och det var ganska pilligt och tog lite tid. Resultatet ser ok ut. Greppet är också ok. Men grepplinda av PU-plast är inte min grej. Det är däremot hampa.

Senare i höst kommer jag att göra en instruktion om hur du gör ditt eget förlängda hampagrepp.

Till dess,
Glad sommar!
Fabian

P.S. Vill ha ett par stavar med grepplinda? Jag har några meter över av både orange och mörkblå linda. Säg bara till!

Lästips: Why Guides and Backcountry Pros Are Ditching the Extendable Ski Pole

Förlängda grepp av hampa

Skidstavar av bambu med rosa handtag och greppförlängning av lindat hampasnöre.
Drygt fem meter hampasnöre räckte till 28 cm förlängt grepp.
Närbild på skidstav med rosa handtag och förlängt grepp av lindat hampasnöre.
Det är viktigt att låsa hampasnöret för att få ett snyggt och hållbart avslut på lindningen.
Närbild på bambustav med hårt lindat hampasnöre.
Man lindar alltid nerifrån och upp, och det är viktigt att låsa hampasnöret ordentligt i starten.
Skidstavar av bambu med rosa handtag och trugor, och förlängda grepp av lindat hampasnöre.
Vinterns nyhet: bambustavar med förlängt grepp av miljövänlig hampa.

Förlängda grepp av grepplinda

Hand håller upp ett par skidstavar med orangea handtag och förlängt grepp av orange grepplinda.
Äldste sonens gamla stavar har fått lite nytt liv. När nästa syskon vuxit till sig är stavarna redo.
Närbild på bambuskidstavar med orange grepplinda.
Grepplindan behövde skäras till och anpassas för diametern på bambun, och behövde smältlim för att sitta fast ordentligt i starten.
Skidstavar av bambu med orangea handtag och trugor, och förlängda grepp av grepplinda.
Både grepplinda och hampasnöre är enkelt göra förlängda grepp med på dina skidstavar.
Skidstavar av bambu med orangea handtag och trugor, och förlängda grepp av grepplinda.
För den som vill ha ett par stavar med grepplinda, så har jag några meter av både orange och mörkblå grepplinda. Säg bara till!
Sliten snickarbänk med hamparulle undertill.
Snickarbänken är nu försedd med 900 meter enkeltvinnat hampasnöre från AB Knut Westerbergs Repslageri/Swedish Rope.
Skidstav med svart handtag och tjärat hampasnöre som förlängt grepp under.
Jag testade även tjärat hampasnöre (3 mm, dubbeltvinnat), eftersom det tål väta bättre. Tjäran doftar ljuvligt, men den kan missfärga vita handskar. Det är dessutom dyrare och blir inte lika snyggt heller. Ser ut som ”segelbåt”. Skidstavar är ju trots allt mest inomhus i ett förråd, och regn är ännu sällsynt bland vita berg. Så tjärad hampa övergav jag direkt.