Med bambustavar och björnspjut genom skidåkningens historia

Handkolorerad graverat tryck från 1680 av F. H. van Houe, som visar scener från samernas vinterliv, med en skidåkare med två stavar och renar som drar samiska ackjor.

Bambustavar var förstahandsvalet bland skidåkare i nästan femtio år, från 1905 till 1955, särskilt i Skandinavien. Anledningen till att de var så populära berodde på allmänhetens ökade intresse för längdåkning. I Sverige drog Vasaloppet i gång så smått 1922 och tio år senare följdes det av norska Birkebeinerrennet. Och dessa två var bara toppen av ett isberg.

Innan bambu var det vanligast att tillverka staven av lokala träslag. Ibland var de utsmyckade med snidade gravyrer. Vissa stavar var skålformade i ena änden och kunde användas på jaktturer som en kåsa eller kanske som ett redskap för att ta bort innanmätet på fällda jaktbyten. Andra stavar hade en järnspets i botten och kunde användas som ett vapen eller i försvar mot en djurattack. Men när skidåkning blev en sport, kom också en efterfrågan på en lättare stav … eller två stavar.

Den allmänna uppfattningen är att det var finländarna som började åka skidor med två stavar. Finland är ett platt land med många is- och snötäckta sjöar som behövde korsas om vintrarna. Under senare hälften av 1800-talet dök bilder upp av skridskoåkare med två stavar. Dessa kan mycket väl ha inspirerat att börja åka skidor med två stavar också.

Under många år trodde man att den första avbildningen av skidåkning med två stavar fanns i Pehr Högströms tyska översättning, Beschreibung des der Crone Schweden gehörenden Lapplandes, publicerad 1748.* Men Marcel Achard har hittat tidigare bevis i Moses Pitts The English Atlas, utgiven 1680. Om de var av bambu eller inte kan ingen säga, men de ser inte ut att vara det.

Dessa verkar vara två enstaka fall, och bruket av två stavar slog inte igenom. Så sent som 1908 klagade den norske skidgurun Fritz Huitfeldt bittert över att ”att använda två stavar är inte bara fult, det strider mot själva kärnan i skidåkningen. Så länge man har två stavar att förlita sig på kommer man aldrig att lära sig hantera sina skidor korrekt.”

* Pehr Högströms ursprungliga publikation på svenska från 1746 hade titeln Beskrifning öfwer de til Sweriges Krona lydande Lapmarker, men den innehåller inte Carl Wilhelm Cederhielms karta med den avbildade skidåkaren med två stavar, som finns i den tyska översättningen. Observera att översättningen refererar till Pehr som Peter Högström. I den danska översättningen blev han Peder.

Skidåkare med två stavar och tyska texten Charte über einen Theil des Flusses Angermanria, mit etlichen Feldern belegen in der Lappmark Ahsele gegen Westen nach dem Augen-Maass und der Lappen angegebenen Meilen-Zahl gezeichnet, im Jahr 1741 von Carl Wilhelm Cederhielm.
Före Pitts publikation ansågs detta vara den första kända avbildningen av skidåkning med två stavar, som finns i den tyska översättningen av Pehr Högströms Beschreibung des der Crone Schweden gehörenden Lapplandes, publicerad 1748. På modern svenska lyder texten: Karta över en del av floden Ångermanälven, med några fält belägna i Åsele lappmark mot väster, ritad efter ögonmått och enligt samernas angivna milantal, år 1741 av Carl Wilhelm Cederhielm.
Carl Wilhelm Cederhielms karta över Åsele lappmark och delar av Ångermanälven, ritad efter ögonmått år 1741, baserat på observationer och information från samiska lokalbefolkningen. Kartan publicerades i Pehr Högströms tyska översättning 1748. Längst ner till vänster finns en skidåkare med två stavar.
Carl Wilhelm Cederhielms karta över Åsele lappmark och delar av Ångermanälven, ritad efter ögonmått år 1741, baserat på observationer och information från samiska lokalbefolkningen. Kartan publicerades i Pehr Högströms tyska översättning Beschreibung des der Crone Schweden gehörenden Lapplandes 1748. Klicka på kartan för förstoring!
Scener från samernas liv och seder under sommar och vinter, avbildade av F. H. van Houe på en 445 x 540 mm handkolorerad graverad plansch för Moses Pitts The English Atlas, publicerad 1680. En skidåkare med två stavar och renar som drar samiska ackjor. Även kåtor med eldstäder i. Antony Earl of Shaftsburys vapensköld är centrerad på vänster sida.
Scener från samernas liv och seder under sommar och vinter, avbildade av F. H. van Houe på en 445 x 540 mm handkolorerad graverad plansch för Moses Pitts The English Atlas, publicerad 1680. I den nedre vänstra delen av mitten ser du vad som anses vara den första kända avbildningen av skidåkning med två stavar. Klicka på bilden för förstoring!

Bambu äntrar skidåkningens värld

Bambu var dock inte bara ett ”träslag” (eller gräs i botanisk mening); det fanns olika sorters bambu som kom från Kina, Sydostasien och Sydamerika. Den växande användningen av bambu gav upphov till Tonkin, en lätt sorts bambu, döpt efter Tonkinbukten i sydkinesiska havet där den exporterades från i slutet av 1800-talet. Bambu började så småningom också användas som slalomkäppar, med röda och blå flaggor påknutna.

Bambu har två egenskaper som gjorde den mycket attraktiv för entusiaster som Rimfors. För det första kunde den böjas snarare än att brytas. Och om den bröts, knäcktes den inte av, utan gick sönder längs med stavens fibrer. Ett sätt att förstärka staven, och till och med reparera den, var att linda stark och tunn tråd runt ledknutarna på staven. Senare började vi använda tejp. När jag först åkte skidor i mitten och slutet av 1950-talet, och använde gamla bambustavar, brukade jag använda en tidig version av kardborreband på båda sidor om knutarna på stavarna för att förstärka dem. Kardborreband hade utvecklats sedan början av 1940-talet av en schweizisk ingenjör, George de Mestral, som fick patent på sin uppfinning 1955.

Det andra fördelen med bambustavar var deras lätta vikt. Plockar du upp en bambustav från 1920-talet, kan den upplevas som lång och ha en enorm truga i botten. Detta var den perfekta staven för Arlbergteknikens slalomsvängar, eftersom den jämförelsevis tunga rottingtrugan möjliggjorde en kristianiasväng genom att få runt kroppen, som nästan kontrollerades av stavens vikt. Så sent som 1952 vajade de norska och olympiska flaggorna från bambustavar på spelens officiella affisch.

/John Allen

Förutom att vara en nära vän är E John B Allen professor emeritus i historia vid Plymouth State University, och historiker för New England Ski Museum, båda i New Hampshire, USA. Han har bedrivit närmare 50 års akademisk forskning, vilket har resulterat i ett dussintal böcker, varav tre har belönats med Ullr-priset från International Skiing History Association, som också hedrade John med sitt hederspris för livslång gärning 2009.

Professor E John B Allen i ett vinterlandskap med sin gamla bambustav från 1930-talet.
John Allen, professor i skidhistoria, med sin gamla bambustav från 1930-talet.
Officiella affischen för OS i Oslo 1952. Två bambustavar, en med olympiska flaggan och en med norska flaggan, knutna i trugorna på stavarna.
Officiella affischen för OS i Oslo 1952. Min gammelmorfar Olle Rimfors var ledare för det svenska alpina landslaget och tränade truppen före och under de olympiska spelen.
156 cm lång samisk skidstav i gran eller furu. I ena änden sitter en smidd järnspets som kunde användas som jaktredskap, och i den andra finns en slevformad urgröpning som kunde användas för att skopa upp vatten ur ett hål i isen eller ta ut innanmäten på fällda byten.
Samisk skidstav i gran eller furu, 156 cm lång. I ena änden sitter en smidd järnspets som kunde användas som jaktredskap, och i den andra finns en slevformad urgröpning som kunde användas för att skopa upp vatten ur ett hål i isen eller ta ut innanmäten på fällda byten. Foto: Johanna Krumlinde/Skansen, CC BY-SA 4.0
Samisk skidstav med björnspjut, 2,37 m långt med holk, från Hälsingland. Nedre änden har en kort järnspets och den övre en spjutspets som skyddas med en slevformad holk av horn.
Samisk skidstav med björnspjut, 2,37 m långt med holk, från Hälsingland. Nedre änden har en kort järnspets och den övre en spjutspets som skyddas med en slevformad holk av horn. Donerad till Nordiska museet genom Artur Hazelius, museets grundare, 10 september 1880. Foto: Nordiska museet, CC BY-NC-ND 4.0